Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), procurorii pot participa, "în mod excepţional", la aceste comisii, doar pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la aspecte tehnice.

"Printr-o hotărâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 24 mai 2007 s-a stabilit că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească. Totodată, s-a hotărât că, în mod excepţional, pot participa în calitate de invitaţi la aceste comisii, atunci când este necesară clarificarea unor aspecte de natură tehnică sau a unor informaţii de interes public", se arată în răspunsul transmis de Parchetul instanţei supreme agenţiei Mediafax.

Reprezentanţii PICCJ precizează că procurorii pot fi supuşi doar controlului judecătoresc privind legalitatea actelor şi măsurilor dispuse în cauzele pe care le instrumentează, precum şi controlului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) exercitat în materie disciplinară. Mai multe publicaţii au relatat faptul că procurorul DNA Lucian Papici ar fi cerut informaţii cu privire la un teren agricol din judeţul Călăraşi, care ulterior a fost achiziţionat de fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 13 noiembrie, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând:"Cazul Călăraşi". Legat de cele două comisii, Ponta a spus că una ar viza modul în care au fost făcute retrocedările, în special cele din Ardeal, iar cealaltă ar viza eventuale implicări ale unor instituţii sau ale unor persoane din conducerea unor instituţii publice în achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. El a ţinut să adăuge: "Cazul Călăraşi".

Ponta a precizat că iniţiativa constituirii unei Comisii de anchetă privind modul în care instituţii ale statului şi persoane ocupând funcţii oficiale s-au implicat în activităţi private de verificare pentru achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private în Călăraşi a aparţinut parlamentarilor social-democraţi membri ai Comisiei Juridice. Întrebat dacă un procuror, precum Lucian Papici, poate fi chemat legal în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, Ponta a arătat că există o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens, precizând totodată că nu se intenţionează chemarea Ioanei Băsescu în faţa comisiei parlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu declara că nu l-a cunoscut niciodată pe procurorul Papici, însă în 13 noiembrie i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru că "din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal".  "Nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut. Este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici astăzi, la telefon, şi i-am cerut scuze că, involuntar, a fost amestecat într-un astfel de scandal", a spus şeful statului.