Probabil ca orice procuror s-ar fi gandit de două ori înainte să accepte o muncă atât de plină de controverse politice. Dar, în timp ce Casa Alba digera miercuri anunţul surpriză, Mueller a dat publicităţii o declaraţie concisă, anunţând că isi asuma aceasta "responsabilitatea" şi o "va îndeplini la întreaga capacitate".

Si s-a pus pe treaba. In seara aceleeasi zile, vechea lui firmă, WilmerHale, anunţase deja că alţi doi parteneri au demisionat pentru a-l ajuta, inclusiv cel care a lucrat pentru procurorul cazului Watergate în anii 1970. "Atribuţiile lui Bob Mueller sunt nenumărate", a comentat Richard Ben-Veniste, care a fost procuror special în perioada scandalului Watergate şi îl cunoaşte pe fostul director FBI.

Pentru inceput, Mueller va face o trecerea în revistă a dosarelor existente şi va sta de vorbă cu agenţii implicaţi în acest caz. Apoi, va strânge faptele şi le va analiza cronologic, schitand, totodata,  strategia de anchetă. Ar putea fi numeroase interceptări, e-mailuri, texte, chiar înregistrări. "El va putea să audieze martorii în ritmul pe care îl consideră adecvat şi, dacă va fi necesar, va avea puterea să le ofere martorilor imunitate şi să prezinte dovezile unui mare juriu", a explicat Ben-Veniste.

Deşi Mueller şi-a construit cariera profesională în sfera privată, serviciul public l-a atras intotdeauna, susţin prietenii lui. Ascensiunea lui a fost una neobişnuită. După ce a fost şef al diviziei penale din cadrul Departamentului de Justiţie, el s-a alăturat unei firme de avocatură din Washington. Dar a renunţat la un parteneriat profitabil pentru un post de procuror în divizia de omucideri de pe lângă biroul procurorului general al Statelor Unite.

"A anchetat totul, de la crime legate de droguri pe străzile Washingtonului, până la terorismul internaţional de pe cerul oraşului scoţian Lockerbie", a detaliat avocatul Neil H. MacBride de la firma Davis Polk, care a lucrat cu Mueller peste 20 de ani. "Bob obişnuia să le spună tinerilor procurori şi agenţi că integritatea face ceea ce trebuie atunci când nimeni nu se uită la tine", a spus MacBride.

"El este primul care vine şi ultimul care pleacă de la birou. Este motivul pentru care toată lumea îl consideră etalonul-aur", a afirmat un vechi prieten, Daniel Levin, de la White & Case. Levin a adăugat că el aduce la locul de muncă o judecată formidabilă în privinta sistemului de justiţie penală şi un "foarte bun simţ al modului în care lucrurile funcţionează", scrie agerpres.

Pentru Levin cea mai importantă calitate este că, după o lungă carieră strălucitoare, el "nu are ego". "Nu vrea neapărat să fie bun. Va obţine rezultatul corect, indiferent care va fi acesta", a mai declarat el. Şi intr-un oras unde lumea adora scurgerile de informatii,  el va închide robinetul. Cei doi oameni care vor lucra cu el au calităţi diferite.

Aaron Zebley a fost şeful de personal al lui Mueller la FBI, dar si consilier principal în cadrul Diviziei de Securitate Naţională. Zebley şi-a obţinut diploma de licenţă în 1996 la University of Virginia School of Law şi o diploma de licenţă la College of William and Mary. James Quarles şi-a petrecut ultimii ani la o firmă privată axata pe problemele şi managementul litigiilor complexe, dar cariera sa pare sa fi ajuns într-un punct de răscruce. Ca şi Ben-Veniste, Quarles a lucrat la Watergate Special Prosecution Force, pentru care a fost procuror special adjunct.

"Nu se compară nimic cu tipul de presiune şi obligaţie pe care acest loc de muncă ţi-l pune pe umeri", a spus Ben-Veniste. "Pentru că a mai fost pe acolo, îi dă încrederea să ştie cum să facă acest lucru şi să îl facă corect", a adăugat el, citat în comentariul CNN.