Instanţa supremă a dezbătut miercuri recursul făcut de procurorii anticorupţie împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de cercetare în libertate a magistratului Tomiţă Neagu, acuzat de fapte de corupţieMagistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei au admis joi recursul procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 zile, începând cu data încarcerării, pe numele procurorului Tomiţă Neagu. Decizia instanţei supreme este definitivă.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prezent la şedinţa de judecată a cerut magistraţilor instanţei supreme arestarea preventivă a lui Tomiţă Neagu pentru că în continuarea cercetărilor de la DNA din acest caz vor fi audiaţi subalterni sau foşti subalterni ai magistratului, iar dacă este lăsat în libertate, există riscul influenţării acestora.

La rândul său, avocatul lui Tomiţă Neagu le-a spus judecătorilor că fostul prim-procuror de la Parchetul Judecătoriei Cornetu nu a comis faptele de care este acuzat şi că procurorii anticorupţie nu au probe pertinente şi solide împotriva lui. Avocatul a arătat că, în opinia sa, acest dosar, precum şi solicitare de arestare a magistratului reprezintă un troc între primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, şi procurorii DNA. În opinia avocatului, "este ciudat că Mladin a fost eliberat din arest chiar înainte de declanşarea acestui caz".

În 19 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca fostul prim-procuror de la Parchetul Cornetu Tomiţă Neagu să fie cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că ar fi pretins un teren drept mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare ale primarului Mladin, care i-ar plătit magistratului şi soţiei acestuia un sejur în Las Vegas şi Beverly Hills (SUA).

În 5 noiembrie 2012, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, l-a denunţat la DNA pe procurorul Tomiţă Neagu, semnalând "grave acte de corupţie în care acesta era implicat", potrivit referatului procurorilor cu propunerea arestării preventive a fostului prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu.

Avocatul Adrian-Richartt Zamfirachi le-a spus procurorilor că discuţiile purtate între el, Tomiţă Neagu şi Adrian Mladin "au avut drept concluzie primirea unui teren în schimbul soluţionării favorabile a plângerilor penale aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu", au notat procurorii în documentul citat.

Potrivit DNA, în perioada 2009-2010 Neagu Tomiţă Ionuţ, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, cu complicitatea lui Zamfirachi Adrian Richartt şi Szasz Ovidiu, a pretins, acceptat şi primit de la denunţător, cu titlu de mită, bani şi bunuri, pentru ca, în schimb, să fie soluţionate favorabil dosarele denunţătorului, aflate în lucru la unitatea de parchet condusă de procuror. În aceste dosare, denunţătorul era fie cercetat în calitatea sa de primar, fie erau formate ca urmare a unor plângeri penale ale acestuia împotriva altor persoane.

Tomiţă Neagu ar fi primit, în aprilie 2009, un teren situat în comuna Jilava din judeţul Ilfov, care a fost achitat cu suma de 170.000 de euro de către denunţător. În schimb, la Parchetul condus de Neagu urma să fie soluţionat favorabil un dosar format în urma unei plângeri depuse de denunţător. Formalităţile de achiziţionare a terenului care a revenit soţilor Neagu s-au realizat cu sprijinul lui Szasz Ovidiu, în calitate de împuternicit al vânzătorului.

Anchetatorii îl acuză pe Neagu că, în perioada ianuarie-februarie 2010, a primit, de la acelaşi denunţător, prin aceiaşi intermediari, contravaloarea cheltuielilor (transport, cazare, cheltuieli personale) de aproximativ 10.000 de dolari ocazionate de un sejur petrecut de magistrat şi soţia acestuia Olimpia Neagu în Las Vegas şi Beverly Hills.

Totodată, în cursul lunii februarie 2010, Tomiţă Neagu ar fi primit de la denunţător şi un televizor în valoare de 8.300 lei. Primarii din Jilava şi Snagov, Adrian Mladin şi Apostol Muşat, au fost eliberaţi în 16 ianuarie din arest, în urma unei hotărâri a instanţei supreme, edilii fiind cercetaţi mai bine de un an în stare de arest preventiv pentru fapte de corupţie. În 14 februarie 2012, Adrian Mladin şi Apostol Muşat au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA pentru o mită de milioane de euro cerută în cazul parcelării unor terenuri, sumele fiind consemnate la notariate ca fiind diferite împrumuturi.