"Comisia Europeană a dat în trecut o sancţiune, considerând că Termoelectrica, la acea vreme, actualul Complex Energetic Hunedoara, a primit un ajutor ilegal din partea Hidroelectrica, atunci când Hidroelectrica a cumpărat energie prea scump de la Termoelectrica. Ca atare, Complexul Energetic Hunedoara a fost obligat să dea banii înapoi statului, proprietar al Hidroelectrica", a precizat Chiriţoiu.

În opinia sa, în acest context, este greu de crezut că vor mai exista manageri de companii care să facă acelaşi lucru.

"Eu sunt sceptic că, în momentul când avem o atenţionare din partea Comisiei Europene să nu facem anumite lucruri (...), mie mi-e greu să cred că cineva, vreun manager de companie, îşi va mai asuma riscul de a-şi pune compania într-o asemenea situaţie. Comisia Europeană te va obliga să dai banii înapoi, apoi sunt penalităţi, iar aceste companii au şi acţionari privaţi. Un manager are indicatori de performanţă, el vrea să aibă cât mai mult profit la compania pe care o administrează ca să aibă şi el un bonus mai mare, iar dacă nu face el asta are acţionari privaţi care îl pot acuza că şi-a prejudiciat compania. Deci eu nu cred că cineva în România va mai face greşelile care s-au făcut în anii trecuţi", a spus Chiriţoiu.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 10 octombrie, reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012. In iunie, legislativul aprobase amendamente, inclusiv faptul că producătorii de energie pot încheia contracte între ei pentru a-şi forma propriul mix de electricitate.

La acea data, Chiriţoiu declara că legea aprobată de Parlament ridică probleme legate de subvenţionarea energiei scumpe, dar şi de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de către Comisia Europeană. Mai exact, modificările ar avantaja producătorii de energie cu costuri mai mari, precum cei pe bază de cărbune, respectiv complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara.

Întoarsă în Parlament, legea a trecut în aceeaşi formă de Senat în luna septembrie, iar, în camera decizională, deputaţii din Comisia de industrii au operat o singură modificare, însă nu la articolul care ridică probleme de concurenţă, scrie agerpres.