Un studiu publicat de o universitate britanica prezice prabusirea societatilor noastre in jurul anului 2040. Astfel de anunturi apocaliptice au devenit, de-a lungul timpului, un fel de moneda curenta, dar demontreaza un lucru: daca nu se face nimic, viitorul va arata sumbru.

In literatura, dar si in cinema, viitorul omului este rareori descris in culori optimiste. Razboaiele pentru surse de hrana si apa, inegalitatile care se adancesc si, intr-un final, prabusirea societatilor...

Un tablou descris intr-un studiu coordonat de Universitatea Anglia Ruskin. Iar sfarsitul lumii se va produce, dupa cum sustine revista Insurge Intelligence,  in jurul anului 2040. O perspectiva care da fiori, dar care poate fi evitata. Cu conditia ca omenirea sa-si schimbe unele obiceiuri.

Aceste noi modele stiintifice, dezvoltate de universitate si sustinute de unii membri ai guernului britanic, printre care ministrul agriculturii, se bazeaza pe un fenomen de reactie in lant, cauzat de om si de mediul inconjurator in plina transformare.

Printre aliatii teoriei se numara inclusiv banca britanica Lloyd's, care a propus chiar un raport pentru clientii ei privind riscurile prabusirii societatilor si, implicit, a veniturilor lor, dupa un soc cauzat de sistemul alimentar mondial.

Potrivit autorilor studiului, sunt suficiente trei catastrofe climatice pentru ca productia mondiala de produse alimentara sa scada drastic, iar preturile sa creasca dramatic, antrenand o cristalizare a tensiunilor la nivel mondial si o destabilizare alarmanta a guvernelor lumii.

"Revolte ale foamei izbucness in zonele urbane din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si America Latina. Euro slabeste vazand cu ochii, bursele europene si americane pierd 10 si, respectiv, 15%, scriu expertii Universitatii. O evolutie pesimista, care se regaseste insa si in alte lucrari de cercetare, precum cea a Universitatii din Melbourne, care trage un puternic semn de alarma legat de limitele cresterii, subiect evocat deja, in urma de aproape patru decenii, intr-o celebra carte publicata de un grup de studenti de la MIT.

Lista poate continua cu studiul universitatilor americane Stanford, Princetons si Berkeley, care anunta ca ne confruntam cu un proces de disparitie masiva a animalelor. Schimbarile climatice, tot mai evidente si care, cu timpul, vor da peste agricultura inclusiv in Europa.

Intr-un fel de concluzie, revista Insurge Intelligence subliniaza ca, toate aceste rapoarte si studii nu au calitatea de profetii despre viitor, ele fiind, in realitate, modele stiintifice, bazate pe comportamentul actual al societatii care, daca nu se va modifica, are darul de a se distruge pe sine.