"Rusia plateste pierderea libertatii, distrugerea institutiilor democratice cu vietile soldatilor si voluntarilor, care au murit si mor in continuare in Ucraina. Care este cauza razboiului? Putin a inteles ca sistemul capitalismului de stat instituit de el nu mai este capabil sa asigure cresterea. Un astfel de stat se creeaza intotdeauna numai pentru razboi. Si numai pentru a justifica existenta actualului sistem, a fost pornit acest razboi. In plus, inamicul intern in persoana unui mediu de afaceri independent a fost distrus. Pentru mobilizarea maselor, cercul clepcratiei a avut nevoie de un dusman extern", a declarat Hodorkovski la Universitatea Stanford.

"Noi, in Rusia, suntem convinsi ca nu veti acorda ajutor regimului autoritar de la Moscova. Nu veti sprijini nimicirea opozitiei oferind clasei conducatoare tehnologia si informatiile care sa-i permita sa inregistreze discutiile noastre pe retelele de socializare sau corepondenta noastra electronica. sa ridice bariere", a continuat Hodorkovski adresandu-se "liderilor lumii tehnologice moderne".

In opinia lui, pacea in Ucraina nu va fi restabilita atata timp cat "la Kremlin ramane acelasi regim. Imi doresc din tot sufletul ca Ucraina sa reuseasca, sa devina prospera si stabila. Nu numai pentru ca acolo am prieteni. Dar si pentru ca ar fi un exemplu pentru Rusia. Daca Ucraina va izbandi, democratia in Rusia se va impune de la sine si cu mai putina varsare de sange", a explicat fostul oligarh.

Hodorkovski nu a exclus izbucnirea unui al treilea razboi caucazian sub presedintia lui Vladimir Putin. El este convins ca regimul Putin nu mai are mult de trait.