Preşedintele Băsescu a prezentat vineri profilul de premier pe care ar vrea să îl desemneze, menţionând că pentru acesta valorile europene trebuie să fie un mod de viaţă, să nu aibă umbre sau lucruri ascunse în CV, "să rupă puţin filmul" şi ar fi bine să fi avut experienţă în administraţia centrală.


"Mi-aş dori mult ca cel pe care îl voi desemna pentru funcţia de prim-ministru, dar şi cei pe care partidele mi-i vor propune să fie o personalitate care să fie loială interesului naţional, pe care să îl aşeze deasupra intereselor de partid şi deasupra intereselor de grup, fie ele şi de grup mediatic", a spus Băsescu. El a adăugat că acesta "trebuie să fie un pro-european şi un pro-atlantist".

"Sigur, asta nu exclude relaţia cu Rusia, cu China, cu India sau cu cine vreţi. Dar domiciliul acestei ţări este în UE şi în NATO. Aici ne construim şi securitatea şi prosperitatea. Aici, în UE şi NATO. (...) Acestea sunt interesele naţionale vitale ale României", a continuat Traian Băsescu. El ar vrea ca viitorul premier să fie "un om care a susţinut întotdeauna respectarea principiilor Constituţiei, a statului de drept şi a principiilor care funcţionează din punct de vedere politic în UE, adică valorile europene să fie un mod de viaţă pentru acest politician".

"Un alt criteriu - rog şi partidele să se orienteze pe aceste criterii - să nu aibă vulnerabilităţi. Să se fi prezentat ca cineva, iar el să fie altcineva. Să nu aibă probleme în CV. Să fie un om despre care să ştim tot, atât cât să avem încredere în el. Să fie un om în viaţa căruia să nu fie umbre, lucruri ascunse, sau minciuni în autodefinirea lui. Pentru că aici avem un risc major când despre un politician nu se ştie tot, mai ales lucruri care nu crezi că ar fi plăcute pentru opinia publică pentru că nu ţi-ar aduce voturi. Acel politician ar fi şantajabil", a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a subliniat că acesta trebuie ca "prin ceea ce spune în CV-ul lui să fie imbatabil", "să nu fie nici plusuri, nici minusuri în transmiterea populaţiei a adevărurilor despre el". Preşedintele a spus că acesta trebuie să inspire încredere partenerilor europeni şi transatlantici. "În perioada de criză, încrederea că un guvern respectă valorile democratice este de natură să aducă parteneriat şi solidaritate. România are nevoie de solidaritatea şi parteneriatul partenerilor ei, nu are nevoie de izolare, de marginalizare, pentru că nu vom ieşi uşor din criza economică. Ar fi extrem de bine dacă prin prezenţa sa, noul prim-ministru ar genera reacţii de genul «în regulă, a fost un episod întâmplător, dar primul-ministru care a venit acum în fruntea României este un om în care putem avea încredere»", a continuat şeful statului.

El a mai spus că s-ar bucura mult dacă viitorul prim-ministru ar fi şi un om cu experienţă în administraţia centrală: "să mai fi trecut printr-un Guvern, să mai fi condus o instituţie".