Profitul net obținut după perioada ianuarie — septembrie reprezintă 94% din valoarea bugetată pentru întregul an.

Profitul operațional a fost de 8,83 milioane de lei în perioada de referință, cu 145,3% peste cifra raportată în intervalul similar al anului trecut, iar rezultatul financiar a scăzut cu 12,8% față de 2013, la 2,27 milioane de lei.

Dividendele de la entitățile afiliate (Depozitarul Central) au fost zero în acest an comparativ cu 0,36 milioane de lei în primele 9 luni din 2013, în timp ce veniturile din dobânzi au scăzut cu 5% la 2,02 milioane de lei.

Deprecierea principalelor valute din ultimele luni a generat venituri nete de 0,48 milioane de lei în urma reevaluării investițiilor denominate în valută, față de cheltuiala netă de 0,06 milioane de lei înregistrată în perioada similară a anului precedent, iar amortizarea costurilor aferente achiziției titlurilor de stat în primele 9 luni ale anului 2014 a fost de 263.000 de lei.

După primele 9 luni ale anului 2014, BVB a înregistrat o cifră de afaceri de 18,88 milioane de lei, avansând cu 38,5% față de perioada similară a anului trecut.

Măsurile pentru dezvoltare luate până acum și eforturile făcute pentru a pune piața locală pe harta investitorilor au arătat deja primele rezultate în valoarea tranzacțiilor. Mai mult, privatizarea Electrica prin Bursa de Valori a devenit cea mai mare ofertă publică inițială din istoria BVB (444 milioane de euro), fiind una dintre cele mai importante tranzacții ale anului din Europa, potrivit datelor prezentate de PwC în raportul IPO Watch Europe.

"De asemenea, este important de menționat că în comparație cu oferta Romgaz derulată în octombrie anul trecut, 80% din oferta Electrica a fost plasată prin acțiuni datorită apetitului crescut pentru investiții în instrumente tranzacționate pe o platformă aflată într-un proces rapid de dezvoltare, cea a Bursei de Valori București", afirmă reprezentanții BVB.

Valoarea tranzacțiilor, inclusiv ofertele publice, a crescut cu 56% față de primele 9 luni ale anului 2013 până la 10,3 miliarde de lei, iar excluzând segmentul ofertelor publice cifra a fost de 8 miliarde de lei, în creștere cu 40%.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor pentru piața reglementată — exclusiv ofertele publice — s-a situat în continuare mult peste nivelul înregistrat anul trecut în aceeași perioadă, la 41,05 milioane de lei (9,24 milioane de euro), marcând o creștere de peste 41%.

Pe lângă veniturile din tranzacționare, care au beneficiat în mod clar de evoluțiile menționate și au înregistrat un avans de 43%, până la 16,45 milioane de lei, și celelalte categorii de venituri au înregistrat creșteri față de anul precedent.

Noua grilă de comisioane pentru produsele structurate, înregistrarea tarifelor pentru noile companii listate în ultimele 12 luni, obținerea statutului de membru al BVB de către un nou intermediar, cererea crescută pentru serviciile de date și veniturile din realizarea in-house a upgrade-urilor la sistemul Arena și a altor proiecte de dezvoltare IT care vor genera noi imobilizări necorporale au fost factori care au influențat rezultatele obținute la nivel operațional. Toate acestea s-au concretizat în obținerea unor venituri operaționale de 19,39 milioane de lei, cu 41% peste primele 9 luni ale anului 2013.

Cheltuielile din exploatare au crescut cu 4% comparativ cu cifra raportată pentru perioada similară a anului precedent, până la 10,56 milioane de lei. Perioada de comparație din anul 2013 include însă un element nerecurent și anume reluarea pe venituri a provizionului pentru teren în valoare de 1,02 milioane de lei, care, dacă ar fi exclus din calcul, ar transforma creșterea de 4% într-un declin cu 5%.

Cheltuielile cu personalul s-au redus cu 11,7% față de anul trecut la 5,15 milioane de lei, ca urmare a procesului de reorganizare internă derulat anul trecut. Cheltuielile cu serviciile prestate de terți au urcat cu 3,6% până la 4,96 milioane de lei, având în vedere cheltuielile mai ridicate de marketing și promovare, organizare de evenimente și campanii educaționale.

La sfârșitul lunii septembrie 2014, activele totale ale BVB se situau la un nivel de 103,84 milioane de lei, fără a înregistra o variație semnificativă față de începutul anului.