Jean-Claude Juncker a simţit si el schimbarea. In urma cu un an, el lansa, in faţa deputaţilor europeni de la Strasbourg, un apel la unitatea UE. A solutionat oare Uniunea Europeană această 'criză existenţială' care l-a îngrijorat atât de mult pe preşedintele executivului comunitar european?, se întreabă agentia franceza de presa intr-un comentariu pe aceasta tema.

'După Brexit şi alegerea lui Donald Trump in SUA, nu a exitat un efect de domino (...) Dimpotrivă, a fost o reînviere a ideii de Uniune Europeană', a constatat, printre altele, liderul liberalilor europeni Guy Verhofstadt. Dimpotriva, in toate cele 28 de tari ale UE se inregistreaza o creştere economică, şomajul scade, fluxurile migratorii par a fi sub control. UE doreşte să creadă ca a intrat in convalescenţa.

Verhofstadt, negociator al Parlamentului European pentru Brexit, nu ezită să descrie primii trei ani ai Comisiei Juncker ca fiind de 'gestionare a crizelor': economică, migratorie, politică şi cu tensiuni puternice între anumite ţări din Europa Centrală şi de Est, care ţin foarte mult la suveranitatea lor, fiind vorba, in primul rand, de Polonia şi Ungaria.

Anul 2018 va fi ultimul an plin pentru Juncker şi echipa sa, al cărei mandat se încheie în toamna anului 2019. Purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a afirmat ca discursul va fi o 'reflecţie asupra progreselor înregistrate în ultimul an' şi Juncker 'îşi va prezenta programul pentru anul următor şi până la încheierea mandatului său'.

"Europa are din nou vânt în pupă. Avem acum o fereastră de oportunitate, care nu va rămâne veşnic deschisă. Să facem tot ce putem pentru a profita de această dinamică", a spus Juncker în faţa eurodeputaţilor, anuntandu-si intenţia de a deschide negocieri comerciale cu Australia şi Noua Zeelandă, pe care vrea să le finalizeze până la încheierea mandatului său în 2019.

În privinţa negocierilor în derulare, el a spus că blocul comunitar are "o şansă foarte bună" de a finaliza discuţiile cu Mexicul şi ţările sud-americane până la sfârşitul lui 2017.