Rezultatele cercetării relevă faptul că platforma de operare iOS prezintă mai multe vulnerabilităţi decât oricare alt sistem, iar, în ansamblu, 82% dintre vulnerabilităţile sistemelor mobile au fost descoperite, anul trecut, la dispozitivele care rulează un astfel de sistem.

În acelaşi timp, platforma Android a însumat 13% din totalul vulnerabilităţilor.

În 2013, platforma iOS a Apple a totalizat 108 vulnerabilităţi, iar dispozitivele cu Android au numărat 17 astfel de evenimente.

Specialiştii Symantec consideră că securitatea sistemelor mobile este tot mai importantă, atât în contextul nivelului ridicat de utilizare a dispozitivelor cu sisteme de operare Android, cât mai ales din perspectiva ameninţărilor de securitate care pot afecta orice tip de echipament mobil.

Conform IDC Worldwide Mobile Phone Tracker, anul trecut Android a înregistrat o cotă de aproape 79% din piaţa globală a sistemelor de operare pentru dispozitive mobile. În acest context, Symantec a descoperit, în 2013, o nouă ameninţare la adresa platformei de operare Android, denumită adware pe mobil sau 'madware'.

Madware este o formă agresivă de publicitate pe dispozitive mobile, prin care sunt afişate reclame prin interfaţa de navigare a dispozitivelor, iar utilizatori primesc sugestii să instaleze aplicaţii.

'Această ameninţare nu este încă bine înţeleasă şi cunoscută de utilizatori şi este în continuă creştere. În luna octombrie 2013, de pildă, au fost identificate 65 de librării de reclame, număr care a urcat la 88 la finalul anului trecut', se notează în raport.

Symantec Corporation (NASDAQ: SYMC), expert în protecţia informaţiilor, a fost fondată în aprilie 1982. Compania este inclusă în topul companiilor Fortune 500 şi are peste 21.500 de angajaţi cu rezidenţe în peste 50 de ţări.