De asemenea, vânzările grupului în primul semestru au scăzut cu 40%, până la 11,552 miliarde de euro, un declin de 32% fiind înregistrat în cazul profitului operaţional, până la 708 milioane de euro, relateaza agerpres.

Declinul preţului la ţiţei a forţat OMV, care a achiziţionat proiecte de explorare în Marea Nordului, deoarece producţia din Yemen şi Libia este oprită, să-şi reducă planurile ambiţioase de investiţii şi să amâne ţintele de producţie.

În trimestrul doi din 2015, profitul operaţional pe segmentul de rafinare şi marketing s-a situat la 375 de euro, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la 384 milioane de euro. În perioada aprilie - iunie 2015, profitul net atribuibil acţionarilor a crescut cu 59%, la 209 milioane de euro, în timp ce vânzările au scăzut cu 38%, la 5,726 miliarde de euro.

'În trimestrul doi din 2015, preţul la ţiţei a arătat o anumită îmbunătăţire faţă de începutul anului, deşi mediul operaţional a rămas dificil pentru OMV. Profitul operaţional a crescut cu 13% în perioada aprilie - iunie 2015, comparativ cu primele trei luni din acest an, în urma preţului mai ridicat al ţiţeiului şi a majorării vânzărilor. Prioritatea noastră o reprezintă fluxul de numerar. În perioada aprilie - iunie 2015, am înregistrat un flux de numerar pozitiv înainte de dividende, ceea ce arată o îmbunătăţire considerabilă după dificultăţile din primul trimestru', a afirmat directorul general al OMV, Rainer Seele.

Producţia totală de hidrocarburi a OMV (petrol, GNL, gaze naturale) în primul semestru a fost de 305.000 de barili echivalent petrol pe zi, uşor mai ridicată comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării producţiei în Norvegia şi în Noua Zeelandă. Producţia de hidrocarburi a Petrom a fost de 182.000 de barili echivalent petrol pe zi.
De asemenea, producţia zilnică de gaze a OMV a fost cu 1% mai ridicată în primele şase luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2014.

Cheltuielile de capital din acest an se vor ridica la aproximativ 2,7 miliarde de euro, estimează OMV.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.