În cazul utilizatorilor finali, infractorii cibernetici vor viza sustragerea de date referitoare la viaţa privată. Totusi, determinati sa-si protejeze informaţiile personale, utilizatorii vor recurge la masuri chemate sa ofere o protectie sporita datelor stocate pe computere şi pe dispozitivele mobile. In aceste conditii, serviciile de tip VPN şi „Tor-anonymizers” se vor bucura de o tot mai mare popularitate, iar instrumentele locale de criptare vor fi tot mai mai căutate, anticipeaza specialiştii Kaspersky.

In alta ordine de idei, infractorii cibernetici vor continua si in 2014 să dezvolte instrumente care au ca scop furtul de bani (direct sau indirect). „Pentru a avea acces direct la 'buzunare', infractorii îşi vor rafina instrumentele create pentru a accesa conturile bancare ale deţinătorilor de dispozitive mobile (phising pe mobil, Troieni bancari). Pentru a susţine furturile indirecte este posibil sa apara mai multe versiuni sofisticate ale Troienilor care criptează informaţiile de pe dispozitivele mobile, împiedicând accesul la fotografii, contacte şi corespondenţă până în momentul în care este plătită o taxă de decriptare. Smartphone-urile care rulează sistemul de operare Android vor fi, fără îndoială, primele vizate”, scriu expertii in raportul elaborat in acest sens.

In acelasi timp, analistii Kaspersky Lab se aşteaptă la o creştere considerabilă a numărului de atacuri asupra portofelelor utilizatorilor Bitcoin, a rezervelor de Bitcoin şi a burselor.

În ceea ce priveste mediul de afaceri, compania aminteste că mai mulţi furnizori de servicii de internet au anunţat implementarea unor măsuri suplimentare pentru a proteja datele utilizatorilor, cum ar fi criptarea tuturor informaţiilor transmise între propriile servere. „Hackerii vizează angajaţii serviciilor cloud, văzându-i ca pe cea mai slabă verigă în lanţul de securitate. Un atac de succes în acest caz ar putea reprezenta accesul infractorilor cibernetici la un volum imens de date. În plus faţă de furtul de informaţii, atacatorii ar putea fi interesaţi şi de ştergerea sau modificarea informaţiilor - în unele cazuri dezinformarea intenţionată ar putea valora chiar mai mult pentru cei care stau în spatele atacului”, arată specialiştii de la Kaspersky Lab.

În 2014 nu vor fi uitaţi nici dezvoltatorii software, furtul surselor produselor populare (în industria de gaming, dezvoltarea de aplicaţii mobile etc.) oferind atacatorilor o sansa excelentă de a depista vulnerabilităţi, utilizate ulterior, in scopuri frauduloase.

Cel mai mare producător privat de soluţii de securitate endpoint din lume, Kaspersky Lab figureaza in topul primilor patru producători de soluţii pentru protecţie endpoint la nivel mondial. Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume.