Economistul sef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, vorbeste despre alta problema majora care framanta Batranul continent – radicalizarea politica a populatiei.


Politicienii au inceput, in sfarsit, sa inteleaga faptul ca incordarea sociala si protestele care i-au unit pe alegatori pot reduce la zero nu numai reformele, dar si necesitatea finantarii lor, scrie Jakobsen intr-un articol ce sustine ca Europa de Est va reveni la comunism, cea sudica, la fascism.

Expertul constata, printre altele, ca la demonstratiile si marsurile de protest din Europa participa nu numai membri ai organizatiilor de sindicat sau functionari de stat. Aceste manfestatii au devenit o problema nationala pentru numeroase tari. O generatie de tineri a fost deja pierduta, ceea ce inevitabil isi va lasa amprenta asupra productivitatii, a inovatiilor si dezvoltarii spirituale a societatii.

Uluitoare este indiferenta afisata, pana acum, de politicieni fata de grevele care au blocat Grecia, Portugalia si Spania. Se pare insa ca situatia s-a schimbat: ministri de finante ai UE gandesc noi solutii pentru Atena. Dar, cum nimic nu vesnic, rabdarea oamenilor va atinge, daca nu a atins, deja anumite limite. Iar daca politicienii nu-si vor schimba atitudinea, alegatorii vor merge la extreme, optand fie spre radicalii de stanga, fie spre cei de dreapta.

Este foarte posibil, estimeaza economistul, ca in „previziunile socante” pentru 2013, prognoze pe care Saxo Bank le publica la fiecare sfarsit de an pentru cel urmator, sa fie inclusa varianta revenirii la comunist a tarilor est-europene si la autoritarism a celor din regiunile sudice ale continentului.

In perioade de crize, noteaza mai departe Steen Jakobsen, oamenii tind catre puncte limita, iar Europa traverseaza in prezent o criza totala” bancara, politica si sociala. Mai rau de atat nu se poate, pentru ca drumul se termina, ceea ce e bine. Dar tensiunea sociala ca factor politic poate atrage dupa sine pierderi dintre cele mai insemnate.

Disponibilitatea de a accepta pierderi constituie un pas important pentru Europa. Datoria a fost deja socializata. Este timpul, crede analistul de la Saxo Bank, pentru democratizarea piederilor, pentru a salva ce a mai ramas din Europa si pentru a stopa extremismul politic. Somajul si tensiunea sociala pot deveni o noua prioritate pentru politicieni, dar rezolvarea acestor probleme va afecta puternic buzunarele contribuabililor, in special a celor din statele nord-europene.