Cea mai mare banca de investitii din lume, Merrill Lynch a acordat economiei egiptene inca sase luni de viata. Dupa care, „pozitiile externe se vor inrautati considerabil, iar situatia financiara a tarii va fi supusa unei presiuni severe”, afirma raportul publicat de banca americana.

Concret, Egiptul risca sa ramana fara bani pentru achitarea datoriilor, a importurilor si livrarilor interne. Inevitabil, acest lucru va antrena o criza a turismului: orium fluxul de turisti s-a redus cu 17,3% in primul trimestru comparativ cu perioada similara a anului anterior. In 2012, numarul turistilor s-a apropiat de 12 milioane (in 2010 au fost peste 14 milioane), iar veniturile au scazut dramatic, de la 46 miliarde de dolari in 2010 la 13 miliarde in 2012. PIB-ul s-a pravalit la 4%.

Dupa cum scrie publicatia italiana La Repubblica, revolutia nu este cel mai bun magnet pentru atragerea de turisti. Fara indoiala, situatia poate fi salvata si destul de rapid daca, precum un vrajitor, noul guvern va reusi sa scoata tara din criza. Dar Merrill Lynch nu lasa loc de optimism: „Nu credem ca in aceasta perioada se pot realiza reforme financiare demne de incredere. In plus, este putin probabil sa se ajunga la un acord cu FMI”.

Or, acest acord este vital pentru Egipt. Intelegerile preliminare pentru acordarea unui imprumut de 14,5 miliarde de dolari au fost convenite inca la inceputul anului, conditia fiind realizarea de reforme. De atunci insa, discutiile cu Fondul Monetar au inghetat, practic", noteaza La Repubblica.

„Scenariul s-a schimbat, iar Cairo isi pune acum toate sperantele in Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita. Problema este ca rezervele valutare ale Egiptului s-au diminuat de la 36 de miliarde de dolari in 2010 la 13,5 miliarde, in conditiile in care pana la sfarsitul anului statul va avea nevoie de 33 de miliarde de dolari numai pentru cheltuieli financiare, inclusiv pentru refinantarea creditelor anterioare obtinute de la FMI”.