Concret, Trump a promis sa creasca efectivul US Navy de la 272 la 350 de nave de lupta. Printre altele, se are in vedere suplimentarea bazei de portavioane nucleare multirol cu noi nave din clasa "Gerald R. Ford", care reprezinta o versiune imbunatatita a portavioanelor de tip "Nimitz" si care, fiecare in parte, costa cel putin 10 miliarde de dolari.

Printre alte prioritati figureaza realizarea de noi submarine armate cu torpile din clasa "VIrginia", in valoare de 3 miliarde de dolari, precum si nave clasa LCS (Littoral Combat Ships), pretul fiecareia fiind de 500 de milioane de dolari.

Echipa lui Trump este convinsa ca daca US Navy va dispune de mai multe nave de lupta si, prin urmare, de mai multe oportunitati operative, Casa Alba va dobandi un plus de libertate de miscare in situatii de criza si de prevenire a conflictelor armate. "SUA trebuie sa puna capat politicii de reducere a cheltuielilor pentru aparare", declara recent, pentru Defense News, fostul consilier al presedintelui ales, ultraconveservatorul Jeff Sessions, nominaizat pentru functia de Procuror general al SUA, desi era considerat unul dintre candidatii la sefia Pentagonului.

"Conform planurilor lui Donald Trump, America trebuie sa sporeasca in mod considerabil capacitatea de lupta si efectivul uman al fortelor sale armate. Acest lucru ii va impresiona mai mult pe aliatii nostri si, in special, pe inamicii nostri decat orice vorbe convingatoare.  Numai asa vom demonstra ca Statele Unite raman o putere putere in plan militar. Iar acest lucru va ajuta la mentinarea pacii in lume", concluziona Sessions.

Pe de alta parte, Trump si-a propus sa creeze un sistem solid de calificare a fortei de munca pentru santierele navale. "Avand in vedere ca, potrivit proiectelor presedintelui ales, efectivul de lupta al US Navy ar putea creste pana la 350 de nave de lupta pana in 2030, este nevoie de muncitori bine pregatiti, adevarati profesionisti", scrie Defense News, citand o nota interna a echipei lui Trump.