Dupa un an extrem de agitat, liderii celor 27 au decis, la sfarsitul saptamanii trecute, sa ia o puaza, amanand pentru 2014 esentialul reformelor inscrise in programul lor de lucru. Cu exceptia „contractelor de competitivitate”...


Timp de noua ore, sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre UE au studiat, la sfarsitul saptamanii, caile de consolidare a zonei euro, puternic pusa la incercare de criza datoriilor. In final, ei l-au mandatat pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, sa prezinte in iunie anul viitor un calendar de actiuni, mai putin ambitios decat „foaia de parcurs” propusa de acesta cu cateva zile inainte de summit.

Printre actiunile preconizate figureaza „acorduri contractuale” pe care tarile membre le-ar putea incheia cu institutiile europene si in baza carora statele s-ar angaja la reforme structurale in schimbul unei sustineri financiare. Dar, s-a grabit sa precizeze cancelarul german, aceste contracte vor avea „un buget foarte limitat, putand ajunge de la 10, la 15 sau 20 de miliarde de euro”.

In schimb, propunerea formulata de Van Rompuy privind crearea unei „capacitati bugetare” a zonei euro, asortat la calendarul care va merge dincolo de alegerile eropene din 2014, a fost respinsa. Cu greu s-a acceptat sa se vorbeasca numai despre „mecanisme de solidaritate” asociate la contractele evocate mai sus. „Nu a fost inchisa nici o usa”, a considarat oportun sa precizeze presedintele executivului comunitar, Jose Manuel Barroso. „Statele membre au decis sa se concentreze pe ceea ce pot face imediat”, a explicat el mai departe.

Ca intotdeauna, liderii UE s-au aflat sub dubla presiune a dificultatilor tehnice si a egoismelor nationale, incarnate de interesele, deseori, divergente, ale Frantei si Germaniei. Onoarea participantilor a fost salvata insa de decizia de a debloca o noua transa din ajutorul financiar destinat Greciei, in pragul falimentului, si de acordul, nesperat cu cateva saptamani in urma, privind supervizarea bancara. Dificultatile ar putea insa reapare rapid. Proiectul de buget al UE pentru 2014-2020 continua sa bata pasul pe loc, divergentele imposibil de depasit obligand amanarea discutiilor pe aceasta tema pentru inceputul anului viitor.