Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 22 mai Legea privind aprobarea OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii. Actul normativ instituie programul Start-up Nation Romania, prin care se poate acorda un ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 de lei pe beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de beneficiari.

În urmă cu o lună, Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, declara că bugetul total al programului este de 1,7 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de lei de la bugetul de stat şi 500 de milioane de lei sunt fonduri europene. "Prima condiţie este să înfiinţaţi o societate comercială după data de 1 ianuarie 2017. A doua condiţie este să creaţi minimum un loc de muncă şi să-l menţineţi pentru o perioadă de doi ani. Acest program este destinat noilor antreprenori sau celor care vor să încerce şi alt business", a spus Laufer.

El a adăugat că pot beneficia de aceşti bani chiar şi cei care nu au capital propriu. "Aceasta nu înseamnă că, dacă aveţi un plan de afaceri de peste 200.000 de lei nu puteţi veni cu propriul plan de afaceri", a spus Laufer. Potrivit precizarilor sale, cheltuielile eligibile sunt foarte multe, inclusiv plata chiriilor, a salariilor, a utilajelor.

Guvernul îşi doreşte ca, prin acest program, să fie înfiinţate 10.000 de firme noi şi 15.000 - 20.000 de locuri de muncă, a adăugat secretarul de stat. El mai spus că i-a propus ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, să fie creat un sistem prin care firmele plătitoare de TVA incluse în acest program să-şi poată deduce imediat această taxă, noteaza agerpres.