Potrivit operatorilor de transport a energiei electrice TenneT TSO BV din Olanda, Energinet.dk din Danemarca şi TenneT TSO GmbH din Germania, zona Mării Nordului are o altitudine relativ redusă şi beneficiază de cantităţi mari de vânt, fiind ideală pentru un centru de energie verde. Cele trei companii ar urma să semneze un acord în data de 23 martie pentru a derula un studiu de fezabilitate.

Jesper Norskov Rasmussen de la Departamentul de comunicare al firmei Energinet.dk a declarat  că va fi nevoie de câţiva ani pentru punerea la punct a tuturor detaliilor precum bugetul, tehnologia şi asigurarea autorizaţiilor necesare pentru construirea insulei.

Parcurile eoliene din ţările din jurul Mării Nordului ar urma să fie conectate cu insula artificială, permiţând astfel distribuţia de energie către consumatorii din regiune, inclusiv în Danemarca, Norvegia, Olanda şi Marea Britanie.

Energinet.dk a informat ca obiectivul proiectului ar fi reducerea costurilor pentru energia eoliană. "Poate că sună puţin a SF dar o insulă pe Dogger Bank ar putea face energia eoliană mai ieftină şi mai eficientă", a declarat directorul tehnic de la Energinet.dk, Torben Glar Nielsen.

Potrivit estimărilor Energinet.dk, proiectul ar putea produce 70-100 gigawaţi de energie electrică prin turbine eoliene conectate la viitoarea insulă, ceea ce ar fi suficient pentru a furniza electricitate pentru 80 de milioane de europeni.