Intalnirea Comitetului NABUCCO, gazduita de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, a adoptat o declaratie comuna prin care tarile NABUCCO isi reitereaza sprijinul politic pentru proiect. Declaratia mentioneaza si diverse procese concrete pe care statele semnatare ale Acordului Interguvernamental le vor derula in vederea sustinerii realizarii proiectului. Printre aceste procese se numara si tratarea proiectului NABUCCO drept prioritate de catre autoritatile competente din tarile de tranzit.

Reinhard Mitschek, Directorul Executiv al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH, a declarat: "Intalnirea de astazi a fost un nou eveniment pozitiv in evolutia Nabucco,pe masura ce ne apropiem de momentul in care consortiul Sah Deniz II va lua o decizie, in luna iunie. Statele semnatare si-au reafirmat sprijinul in dorinta de a garanta indeplinirea obiectivului NABUCCO de diversificare a alimentarii cu energie pe teritoriul Europei. Nivelul de cooperare strategica si tactica permanenta demonstrat la intalnirea de astazi este o dovada a importantei cadrului politic si legislativ al NABUCCO pentru proiect, care ofera beneficii reale - pentru
producatori, investitori si furnizori - pe masura ce ne indreptam spre etapa finala a evolutiei proiectului."

 

NABUCCO reprezinta cea mai scurta ruta de acces catre pietele din Europa de Sud-Est. Doar Nabucco permite accesul direct catre toate pietele din Balcani, inclusiv catre cele din Italia si Grecia.Conducta NABUCCO va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de gaze de la Baumgarten, Austria. Prin Baumgarten, gazele
furnizate prin Nabucco pot alimenta peste 500 de milioane de clienti din toata Europa.

Cadrul legislativ cuprinzator al NABUCCO este in vigoare, proiectul dispunand de un Acord Interguvernamental ratificat si de Acorduri de Sprijin ratificate si fiind exceptat de la prevederile Pachetului 3 Energie.

Conducta NABUCCO are la baza un concept scalabil si permite accesul la o capacitate de depozitare considerabila de-a lungul intregii rute. Autorizatiile de mediu au fost deja acordate in Ungaria si sunt aproape de obtinere in Romania si in Bulgaria. De asemenea, NABUCCO este solutia cea mai avansata din punct de vedere tehnic, cu un sistem unic de operare si control, care asigura cele mai inalte standarde de fiabilitate si siguranta.