Cei doi liberali propun ca alegerea membrilor Biroului Politic Central să se realizeze prin vot uninominal, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute în Congresul PNL, iar alegerea secretarului general al partidului să fie făcută de Congres.

Un alt amendament prevede limitarea numărului de mandate consecutive de preşedinte al partidului la cel mult două, în acord cu prevederile Constituţiei României referitoare la mandatul preşedintelui ţări, potrivit Agerpres.

Printre amendamente se află şi propunerea ca desemnarea candidatului PNL la Preşedinţia României să se realizeze prin votul tuturor membrilor partidului, iar modalitatea de desfăşurare a scrutinului intern şi calendarul acestuia să fie stabilite de către Delegaţia Permanentă a partidului.

Totodată cei doi recomandă eliminarea controlului exercitat de preşedintele partidului asupra componenţei organizatorice a partidului prin trasferul către Delegaţia Permanentă a PNL a atribuţiilor de numire a Comisiei Permanente pentru Statut şi Regulamente, a trezorierului partidului, precum şi de elaborare a regulamentului de organizare şi funcţionare a Secretariatului General, dar şi 'eliminarea abuzului de putere exercitat de organismele de conducere centrală împotriva organizaţiilor teritoriale, prin stipularea unei singure situaţii în care o conducere de filială poate fi demisă prin votul Consiliului Naţional Executiv: numai în cazul în care filiala teritorială respectivă a obţinut la alegeri un rezultat cu cel puţin 5 procente sub media naţională'.

Chiliman şi Moisescu mai propun transferul integral al atribuţiilor de desemnare a candidaţilor PNL la alegerile locale către structurile teritoriale ale partidului.

Se mai propune, totodată, şi introducerea criteriului de integritate pentru membrii de partid aspiranţi la o demnitate ministerială.

'Membrii PNL care sunt trimişi în judecată pentru săvârşirea unor fapte de natură penală, nu pot fi desemnaţi pentru a ocupa funcţii publice ca aceea de ministru, secretar de stat sau asimilate acestora', arată unul dintre amendamente.

Cei doi susţin 'statuarea expresă a independenţei Curţii de Onoare şi Arbitraj (COA) faţă de orice organism de conducere politică a PNL, accesul liber la justiţia internă pentru oricare membru de partid' şi instituirea sancţiunii pierderii de drept a funcţiei de conducere deţinută în interiorul partidului de către un membru găsit responsabil, prin decizia COA, de orice încălcare a Statutului PNL.

Chiliman a afirmat că cele zece propuneri de modificare a Statutului PNL au fost transmise Comisiei de specialitate şi a adăugat că termenul limită de depunere a amendamentelor este 18 februarie.

'Congresul PNL nu este şi nu trebuie să fie o adunare care votează orbeşte în favoarea intereselor unei singure persoane. Trebuie să fie o întrunire în care se reafirmă valori, principii liberale. Săptămâna viitoare, delegaţii la Congres vor avea de făcut o alegere crucială - între a continua şi dezvolta proiectul PNL pentru societatea românească, cealaltă variantă este subordonarea totală a partidului faţă de interesele şi obiectivul politic al unei singure persoane. (...) Pentru a ne îndeplini obiectivul de creştere a PNL, viitorul Statut va trebui să cuprindă exigenţe ale electoratului de centru-dreapta: desemnarea candidatului la preşedinţia României prin votul tuturor membrilor, precum şi impunerea criteriilor de integritate pentru candidatura pentru o demnitate ministerială.', a spus Chiliman în timpul conferinţei de presă.

Vlad Moisescu a explicat, la rândul său, că modificările propuse Statutului vin să ''corecteze'' o situaţie apărută în 2010 când s-a mers pe ''centralismul democratic''.

''Am făcut o mare greşeală. Am abdicat atunci de la principiile liberale. Tot Statutul, care a fost adoptat strict cu titlul temporar, a fost concentrat pe puterea preşedintelui, acest principiu fiind contra valorilor liberale', a susţinut acesta.

Întrebat, în timpul conferinţei, dacă prin adoptarea prevederii privind limitarea numărului de mandate consecutive pentru funcţia de preşedinte al PNL la cel mult două, Crin Antonescu ar putea fi împiedicat să îşi depună o nouă candidatură, Andrei Chiliman a replicat că, în România, legile acţionează pentru viitor, nu retroactiv.

'Orice lege acţionează pe viitor. De acum încolo, nu retroactiv. Nu se referă la o persoană, este vorba de principiu. (...) Propunerile nu sunt făcute pentru un candidat, ci pentru PNL şi pentru viitorul partidului. Indiferent cine este candidatul pentru şefia partidului, având un Statut care dezvoltă democraţia, partidul nu are decât de câştigat. Nu contează persoana', a susţinut acesta.

Întrebat dacă va vota în favoarea candidaturii lui Crin Antonescu în situaţia în care acesta îşi va asuma amendamentele propuse, Chiliman a răspuns că nu se cunosc candidaţii la Congres şi nici cum va arăta Statutul aprobat de forul superior al partidului.

Nu în ultimul rând, Chiliman a ţinut să sublinieze că neadoptarea amendamentelor propuse în cadrul Congresului nu va duce la o ruptură în interiorul partidului.

'Nu s-a pus niciodată în discuţie aşa ceva. Suntem membri ai PNL de peste 20 de ani, amândoi şi încercăm să aducem PNL ceea ce îi lipseşte în momentul de faţă. Nu s-a pus problema ruperii noastre de PNL', a punctat acesta.

Partidul Naţional Liberal va avea Congres extraordinar pe 22 februarie, la Bucureşti.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, pe 21 ianuarie, că pe ordinea de zi a acestui congres extraordinar se află raportul de activitate a structurilor de conducere ale partidului şi dezbaterea asupra unui nou proiect de statut. Tot pe ordinea zi a Congresului extraordinar va figura, potrivit lui Antonescu, convocarea unui Congres ordinar pe 23 februarie pentru discutarea şi adoptarea unui program şi pentru alegerea unei noi conduceri a liberalilor