Comunicatul, semnat de preşedintele EANA, directorul general al agenţiei austrice de presă Apa, Peter Kropsch, şi de secretarul general al EANA, Erik Nylen, aminteşte că posibilitatea agenţiilor de presă de a furniza informaţii obiective în probleme de interes public, fără interferenţa guvernului, constituie 'piatra unghiulară' a democraţiei. În acelaşi timp, EANA îşi manifestă sprijinul faţă de ziariştii de la Associated Press în condamnarea 'a ceea ce pare a fi încălcarea unor principii fundamentale'.

Associated Press a denunţat, lunea trecută, o ''intruziune masivă şi fără precedent' a Ministerului Justiţiei din SUA, care ar fi confiscat în secret înregistrări ale convorbirilor telefonice ale agenţiei, fapt justificat de ministrul Eric Holder prin existenţa unor 'scurgerile de informaţii confidenţiale' ce au reprezentat 'o problemă foarte gravă' care 'îi punea în pericol pe cetăţenii americani'.

Întrebat în cursul unei conferinţe de presă, Eric Holder a răspuns că aceste scurgeri, referitoare la un presupus complot pus la cale de organizaţia teroristă Al-Qaida, erau 'printre cele mai grave, dacă nu cele mai grave' pe care le-a văzut vreodată 'cu începere din 1976', an care marchează debutul carierei sale în cadrul justiţiei americane.

Peste cincizeci de grupuri de media americane au protestat împotriva acestei confiscări, iar, vineri, Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a cerut SUA să adopte în regim de urgenţă o lege care să protejeze sursele jurnaliştilor. Agenţia naţională de presă Agerpres, care este membră a EANA, a participat la conferinţa alianţei din 16-17 mai 2013, desfăşurată la Oslo, scrie Agerpres in pagina electronica.