Expertii au descoperit ca stresul de zi cu zi, asociat cu blocaje în trafic sau statul în picioare la cozi poate submina sănătatea mentală a locuitorilor unei metropole, iar acest efect se va manifesta nu imediat, ci abia după aproximativ 10 de ani.

Autorii studiului publicat in revista Psychological Science au incercat sa stabileasca daca in situatii de stres functioneaza principiul " ceea ce nu te omoară te face mai puternic", sau o astfel de situație, dimpotrivă, afecteaza sănătatea psihica.

"Modul în care facem față stresului cotidian, determina sanatatea noastra mintala - spune seful echipei de cercetatori,  Susan Charles. - Suntem atat de concentrati asupra obiectivelor pe termen lung, incat nu realizam importanța controlului emoțiilor noastre. Schimbarea percepțiilor si reacțiile in situații de stres sunt la fel de importante ca hrana sanatoasa si exercitiile fizice. "

Potrivit echipei de cercetare, sănătatea mintală a unei persoane depinde nu numai de evenimentele majore din viata dar, de asemenea, si de experiențele emoționale aparent nesemnificative, ca cele din traficul rutier, in conflictele cu colegii la locul de muncă si chiar in timp ce stam la o coadă lungă. Psihologii cred că reacția negativă permanentizata in cazul necazurilor cotidiene are un efect puternic asupra sănătății mintale pe termen lung.

"Este important ca micile necazuri cotidiene sa nu strice momentele din viata ta. Din aceste momente se compun zilelele, iar zilele compun anul. Din păcate, oamenii nu observa aceste mici tulburari psihice decat atunci când acestea devin atât de grave încât necesită ajutorul unor specialisti, "- se arata in studiu.

"Există oameni care sunt rezistenti la stres, unii chiar profita de blocajul in trafic pentru a se odihni, dar în general, circa 40% dintre persoane acumuleaza un sentiment crescând de agresivitate, furie si răutate", spun specialistii.

Acestia sunt capabili de cele mai agresive actiuni - provoaca schimb dur de replici cu vecinii de trafic, ameninta cu o bata de baseball sau un pistol cu bile  sau chiar sar la bataie; încalcă regulile de circulatie, accelereaza, depasesc coloana, altfel spus, genereaza situații de pericol pentru ceilalti, adauga expertii.