Colectarea de informatii „trebuie sa inceteze imediat”, pana cand subiectul va fi supus unei dezbateri publice, au insistat autoritatile City, cartierul financiar al Londrei. „In ultima instanta, dispunem de o autoritate de protectie a libertatilor omului”, au adaugat acestea.

Concepute sa reziste la explozia unei bombe, pubelele sunt echipate cu un sistem wifi si cu ecrate digitale care afiseaza spoturi publicitare, precum si informatii financiare si locale in timp real. Sunt semnalate, de asemenea, toate problemele aparute in circulatia metroului. In aceasta vara, respectivele „cosuri de gunoi” au fost testate pentru colectarea datelor de pe smartphone-urile trecatorilor. In decurs de o saptamana, pubelele au inregistrat peste 500.000 de telefoane.

Societatea Renew, fabricantul acestor pubele, afirma ca produsele ei „ofera o viziune fara precedent, indicand punctele de intrare si de iesire, timpul petrecut intr-un loc, centrele de interes” ale utilizatorilor de smartphone. Dar dispozitivul nu a fost pe placul opiniei publice si nici al centrului financial al Londrei.

Pe acest fundal, patronul Renew, Kaven Memari, s-a vazut nevoit sa iasa la rampa pentru a-si apara imaginea, explicand ca nu a fost decat un simplu test si ca tehnologia va fi folosita exclusiv pentru controrizarea numarului de trecatori, fara a „patrunde” in telefoanele lor inteligente. „Prea putin conteaza ce stie sa faca aceasta tehnologie. Dar cand este instalata pe strada, totul trebuie facut cuprecautie si cu acordul unui public informat”, a venit republica unui purtator de cuvant al City of London.