Profesorul Christine Nikol, de la Universitatea din Bristol, care a dedicat acestei teme 20 de ani, este convinsa ca parerea generala privind prostia gainilor este absolut incorecta. In opinia ei, aceste pasari „au numeroase talente ascunse”.

Potrivit afirmatiilor sale, intelectul unui pui de gaina are un uluitor ritm de dezolvare. Astfel, la numai cateva ore dupa iesirea din ou, ei pot numara pana la cinci. Un adevar demonstrat de experimentele efectuate. Puii au fost asezati in fata a doua recipiente: unul cu mai multe oua, celalalt cu mai putine.

Puii au ales exclusiv cosuletul cu mai multe oua, fie ca era vorba de doua sau trei. Micile vietati, spune specialistul britanic, au reusit sa determine unde sunt mai multe oua, chiar si atunci cand, incercand sa le induca in eroare, specialistii au mutat ouala dintr-un recipient in altul.

Experimentele au aratat, de asemenea, ca puii de gaina inteleg ca un obiect care dispare din campul lor vizual, continua sa existe. In timp ce copiii de pana la un nu realizeaza acest lucru. Alta dovada in favoarea intelectului gainilor l-a constituit testul care a demonstrat ca puii in varsta de doua luni se pot orienta in spatiu dupa pozitia soarelui.

„Cu siguranta, gainile nu vor face niciodata mari descoperiri matematice si nu vor contribui la dezvoltarea literaturii, dar ei sunt in stare sa invete diferite deprinderi si sa-si dezvolte aptitudinile mult mai rapid decat un copil, care are nevoie pentru asta de luni si ani de zile”, a concluzionat Nikol.