Pe pagina sa de internet, respectiva banca afirma ca 100% din actiunile sale apartin presedintelui institutiei, Roman Popov.

Presa germana sustine insa ca, in realitate, o mare parte din actiunile bancii este controlata de omul de afaceri Ghennadi Timcenko, un apropiat al presedintelui Vladimir Putin.

Este, prin urmare, foarte posibil ca, incercand sa-si extinda influenta politica in interiorul UE, Kremlinul sa ofere sustinere financiara si altor formatiuni de extrema-dreapta, din Germania, spre exemplu, estimeaza The Independent.

In opinia expertilor Centrului pentru comunicatii strategice din Moscova, ar putea fi vorba despre partidul euroscepticilor "Alternativa pentru Germania" (AfD), care se pronunta, printre altele, pentru renuntarea la moneda unica.

Dezvoltand subiectul, publicatia germana Bild precizeaza ca AfD face comert cu aur pentru a face rost de bani. "De la inceputul lunii octombrie, partidul a vandut metal galben in valoare de 2,1 milioane de euro", sustine Bild.

Exista, de asemenea, suspiciunea ca Rusia a sponsorizat actiunea "Summitul pacii", chemata sa explice actuala pozitie a Moscovei in privinta Ucraina. Intalnirea s-a desfasurat recent la Berlin, fiind gazduita de unul dintre hotelurile de lux ale capitalei germane.