Sistemul antirachetă al NATO care va fi instalat în ţări europene riscă să neutralizeze potenţialul nuclear strategic al Rusiei, afirmă preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de pagina online a RIA Novosti.

"Am spus în mai multe rânduri că noi considerăm o ameninţare eforturile partenerilor noştri de instalare a unor sisteme de acest fel. Aceste eforturi pot anula potenţialul balistic nuclear dacă nu noi vom avea un răspuns", declară Putin, adăugând că există riscul erodării echilibrului strategic în lume.
Preşedintele rus a reiterat că autorităţile sunt obligate să răspundă instalării elementelor antirachetă în Europa, dacă nu vor ajunge să se înţeleagă cu Alianţa Nord-Atlantică.

"Dacă, la nivel tehnologic, nu vreţi să creaţi un sistem care ne ameninţă, atunci să aşternem măcar pe hârtie dispoziţii constrângătoare care să garanteze că nu este îndreptat împotriva noastră. Iar ei refuză aceste garanţii", a subliniat Putin. "Deci, suntem obligaţi să luăm măsuri de retorsiune", a spus el.

In alta ordine de idei, seful statului rus a declarat că ar vrea să scrie o carte, dar este prea ocupat în prezent pentru a putea face acest lucru. "Să scriu? N-am timp nici măcar să dictez" a declarat Putin, adăugând că un prieten i-a sugerat să facă zilnic sau săptămânal nişte înregistrări privind cronologia evenimentelor.

"Nu am nici timp, nici energie pentru a înregistra ceva pe reportofon. Am alte probleme, de care ar trebui să-mi fac griji", a agăugat preşedintele rus.
Putin a declarat că i-ar plăcea să scrie, dar nu a precizat despre ce anume. Declaraţiile au fost făcute în timpul unei conferinţe de presă, care a durat patru ore şi 33 de minute. Putin a răspuns la 81 de întrebări adresate de 61 de journalişti.