Nu mai departe de luna trecuta a aparut o inregistrare video unde un avion militar rusesc simula un atac asupra unei nave americane in Marea Baltica. Daca punem la socoteala aceasta imitatie, precum si alipirea Crimeei, interventia din estul Ucrainei sau intarirea prezentei militare ruse in apropierea unui aliat al Statelor Unite, se poate trage concluzia ca Putin nu mai vede pentru sine nici o restrictie.

Cum s-a ajuns aici? Totul a inceput in momentul in care Obama si fostul secretar de stat, Hillary Clinton au apasatu butonul "detensionare" a relatiilro cu Rusia. Aceasta detensionare nu a functionat. In realitate, multi aliati au fost nelinistiti de faptul ca Rusia devenise o prioritate mai importanta pentru SUA decat ei. 

Recent, senatorii americani s-au intrebat de ce America plateste, comparativ cu alte state membre, mai mult decat cota care-i revine pentru finantarea NATO? O intrebare justa. Dar pentru ca America sa fie puternica, ea are nevoie de o Alianta Nord-Atlantica puternica. Urmatorul nostru presedinte trebuie sa-si concentreze atentia pe aruncarea in trecut a Rusiei si pe consolidarea pozitiilor SUA in intreaga lume, considera Ashe.

Din cate stiu, continua autorul articolului, Comisia Senatului SUA pentru relatii internationale intentioneaza sa organizeze audieri in legatura cu influenta Rusiei, la care vor asista colaboratori ai Administratiei prezidentiale. Sunt convins ca senatorul Bob Corker, un republican, va cere administratiei sa raspunda la niste intrebari.

In primul rand, de ce Adminstratia  nu-l poate impiedica pe Putin sa incalce suveranitatea nationala a diferitelor tari. Autoritatea lui Corker in Senat si pozitia adoptata de el in probleme importante de politica externa vor fi ca un semnal pentru aliatii nostri din NATO. Ei vor intelege ca America ii sustine si ca este impotriva lui Putin si a Rusiei, incheie Victor Ashe.