Alianta Nord-Atlantica nu exclude posibilitatea ca presedintele Vladimir Putin sa fie inlaturat de la conducerea tarii. Expertii NATO lucreaza deja la scenarii "post-Putin", scrie in numarul sau de sambata publicatia germana Bild.

Strategii occidentali sunt de parere ca, pe fondul sanctiunilor occidentale si a pierderilor financiare inregistrate, putenicii oligarhi rusi isi vor intensifica presiunea asupra lui Putin care, spre sfarsitul anului viitor, va fi nevoit sa plece.

In acest context, continua Bild, va aparea necesitatea elaborarii si aplicarii unor masuri total noi, menite sa determine o detensionare a relatiilor de dragul "salvarii Rusiei".

Conform informatiilor Bild, posibilitatea inlaturarii lui Putin de la putere este luata in calcul inclusiv in cercurile guvernamentale din Germania.

Cu totul alta "greutate" capata, pe acest fundal, recentele afirmatiile ale fostului oligarh Mihail Hodorkovski, eliberat la sfarsitul anului 2013 de Putin dupa aproape 10 ani de detentie cu ajutorul major al Berlinului. Intr-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times, fostul patron al companiei IUKOS a declarat ca, daca rusii vor dori, el ar putea prelua pentru o perioada conducerea Rusiei, pentru a promova reformele necesare.

"Ma intereseaza numai ceea ce pot face cu adevarat. Pot sa conduc un guvern de tranzitie care sa angajeze un program amplu de reforme. Ceea ce inseamna un singur lucru: suprematia legii", a spus Hodorkovski, subliniind ca, dupa indeplinirea acestei misiuni, el va demisiona pentru a organiza alegeri democratice.