Printre altele, subiectul se va afla inclusiv pe agenda Consiliului de securitate al Rusiei, convocat pentru urmatoarele zile. In prezenta presedintelui Vladimir Putin vor fi prezentate rezultatului unor teste desfasurate in luna iunie, menite sa identifice punctele nevralgice in functionarea internetului in interiorul tarii.

Potrivit Vedomosti, se doreste adoptarea mai multor hotarari, care sa intareasca suveranitatea segmentului rus al retelei mondiale de internet. Printre altele, sustin interlocutorii publicatiei, s-ar putea decide instituirea unui program special de gestionare a internetului, care sa prevada inclusiv decuplarea temporara a internetului rus (runet) de restul lumii.

Cotidianul noteaza ca, la un moment dat, s-a vehiculat inclusiv ideea de a interzice total accesul Rusiei la internetul mondial, dar sugestia a fost respinsa. "Dar operatorii rusi trebuie sa-si adapteze aparatura astfel incat in situatii exceptionale, precum operatiuni militare sau ample demontratii de protest pe teritoriul Rusiei, runetul sa poate fi deconectat rapid de lumea exterioara", au explicat sursele Vedomosti.

Internetul rus este astfel construit, incat el nu poate fi rupt de reteaua globala, spune expertul Dmitri Marinicev. Potrivit spuselor sale, spre deosebire de internetul chinez, unde, initial, toate conexiunile cu "strainatatea" erau controlate de stat, operatorii rusi se conectau, mai intai, la retelele straine, mult mai dezvoltate, pentru ca apoi sa dezvolte traficul intern.