Potrivit surselor citate de Bloomberg, Rusia ar prefera o tranzactie comuna cu cele doua state. In caz de succes, aceasta vanzare ar putea stabili un record de privatizare a unui activ din patrimonul de stat. Atragerea celor doua mari economii ale Asiei in activitatea Rosneft, care produce mai multa materie prima decat Exxon Mobil Corp., il va ajuta pe liderul de la Kremlin sa acopere deficitul bugetar, consolidandu-si, in acelasi timp, pozitia geopolitica.

In plus, afacerea ar trebui sa echilibreze 20,5% din actiunile companiei, cumparate de grupul britanic British Petroleum in 2013."China si India si-au exprimat in mod public interesul pentru intreprinderea rusa, dar, deocamdata, nici una dintre parti nu a vorbit si despre o posibila tranzactie comuna", scrie Bloomberg, citand dintr-un comunicat oficial.

Potrivit datelor RNS, un consortiu format din companiile indiene Oil India, Indian Oil si Bharat Petro Resources a preluat 23,9% din proiectul energetic Vankor, odata cu semnarea acordului, in 17 iunie. Dupa finalizarea tranzactiei, reprezentantii consortiului vor intra in componenta consiliului director al Vankorneft, intreprinderea pastrandu-si cota majoritara.

La sfarsitul lunii mai, Rosneft si indienii de la ONGC au finalizat tranzactia de vanzare a 15% din Vankorneft, in valoare de 1,27 miliarde de dolari.