„Asta inseamna ca potentialul tarii mai are inca resurse, chiar promite sa fie surprinzator”, explica Pierre Terzian, directorulul saptamanalului specializat Petrostrategies. Citat de numeroase publicatii locale, ministrul qatarez al energiei, Mohammed al-Sada a evidentiat, inainte de toate, „cei patru ani de intense lucrari de prospectare”, care au permis descoperirea zacamantului offshore, situat in nordul tarii.

Capacitatea zacamantului a fost evaluata la 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cu titlu de comparatie, emiratul exporta aproape 120 de miliarde de metri cubi, in special sub forma de gaz natural lichefiat. De asemenea, el exporta gaze spre alte emirate prin intermediul retelei de conducte.

Este inca prematura o estimare privind viitorul comercial al noului zacamant, care figureaza intr-o zona exploata de operatorul national Qatar Petroleum in asociere cu grupul german Wintershall si compania japonera Mitsui.

„Ramane de vazut cum aceasta descoperire va fi legata la diferitele infrastructuri contruite pe teritoriul tarii pentru prelucrarea si transportul gazelor, spune Terzian. Aceste instalatii sunt foarte importante, in aceasta faza. Spre exemplu, ceva similar a fost descoperit in Mozambic, dar in aceasta regiune totul depinde suspendat pana la realizarea unor instalatii corespunzatoare”, a continuat expertul.