Acest acord vine într-un moment în care Polonia vrea să îşi reducă dependenţa de gazul natural rusesc, în timp ce pentru Qatar, care concurează cu producătorii de gaze din Australia şi SUA, acest acord de furnizare de gaze în Europa este binevenit având în vedere că supraoferta mondială oferă consumatorilor oportunităţi de a aduce gaze lichefiate ieftine şi din alte părţi.

În virtutea unui acord incheiat cu PGNiG in 2009, Qatargas va livra, anual, 1,0-1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate, timp de 20 de ani, începând din 2014. La acea dată, PGNiG estima valoarea anuală a acordului la aproximativ 550 milioane de dolari, pe baza preţului de atunci al petrolului.

Preţul prevăzut în actul adiţional anunţat marţi nu a fost dezvăluit dar PGNiG a precizat că este unul "satisfăcător" şi care ar urma să aibă un "impact pozitiv" asupra rezultatelor sale financiare. Însă potrivit unei surse din industria gazelor, cel mai probabil prelungirea acordului Qatargas şi Polonia a venit cu o reducere de preţ, având în vedere că ultima dată PGNiG a plătit un preţ ridicat deoarece era o perioadă de vârf de piaţă.

Noul acord ar urma să intre în vigoare la începutul lui 2018 şi se va derula până în luna iunie 2034. Gazele lichefiate vor fi furnizate de Qatar Liquefied Gas Co la terminalul LNG de la Swinoujscie, pe ţărmul Mării Baltice. Primul terminal de LNG al Poloniei pe coasta Mării Baltice a demarat operaţiunile comerciale în vara anului trecut fiind unul din proiectele cheie ale autorităţilor de la Varşovia pentru reducerea dependenţei de grupul rus Gazprom, scrie agerpres.