La mijlocul anului 2014, o serie de fonduri controlate de fostul premier din Qatar, şeicul Hamad bin Jassim al-Thani, au cumpărat o participaţie de 6,1% din acţiunile Deutsche Bank, iar în luna iulie a acestui an şi-au majorat participaţia până la aproape 10%.

Între timp, însă, cea mai mare bancă germană traversează o criză de încredere după ce, luna trecută, Departamentul american al Justiţiei a solicitat Deutsche Bank să plătească o amendă de 14 miliarde de dolari pentru a pune capăt unei anchete ce vizează vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) înaintea crizei financiare. Deutsche Bank a contestat această amendă, dar ar putea fi nevoită să se adreseze investitorilor pentru o majorare de capital dacă autorităţile americane vor aplica în totalitate amenda preconizată.

Săptămâna trecută, acţiunile Deutsche Bank au atins un minim istoric de sub 10 euro per titlu, ceea ce înseamnă că, teoretic, fondurile din Qatar au pierdut 1,2 miliarde de dolari de pe urma investiţiei lor la banca germană. Cu toate acestea, o sursă din Qatar a declarat că şeicul Hamad bin Jassim al-Thani nu va renunţa la investiţia în Deutsche Bank, mentioneaza agerpres.

"Achizitionarea mai multor acţiuni, reprezinta o opţiune care ar putea fi luată în considerare, ceea ce nu înseamnă că există planuri iminente în acest sens", au precizat respectivele surse, subliniind, totodata, ca investitorii din Qatar nu au de gând să-şi vândă acţiunile.

"Este o investiţie pe termen lung. Qatarul crede că totul se va rezolva cu bine până la urmă pentru Deutsche Bank". Dacă va fi nevoie de o majorare de capital, "probabil că vor lua parte deoarece vor să-şi menţină participaţia la aproximativ 10% dar vor să rămână sub pragul de 10%" a adăugat sursa.

Un investitor care deţine o participaţie de peste 10% din acţiunile unei companii germane listate la bursă trebuie să respecte o serie de cerinţe privind dezvăluirea unor informaţii publice. Separat, cotidianul Financial Times susţine că Deutsche Bank analizează o posibilă separare de divizia sa de gestionare de active, aceasta fiind doar una dintre opţiunile pentru întărirea bazei de capital.