In aceasta vara, rachetele Iskander-M, echipate cu dispozitive de lupta radioelectronica, vor intra in dotarea trupelor operativ-tactice. Respectivele dispozitive permit Iskander sa devina invizibile pentru rachete precum cele americane Patriot, Aegis si israeliene Arrow.  „S-a decis ca rachetele modernizate Iskander sa fie trimise in districtele militare de Vest si Est. Nu pot dezvalui numarul si caracteristicile lor, dar nu se intentioneaza inlocuirea tuturor Iskander”, a declarat pentru Izvestia un inalt reprezentant al Ministerului rus al apararii.

Izvestia a aflat ca dispozitivele de lupta radioelectronica asigura o invaluire totala a rachetei pe ultima portiune de zbor. El bruiaza, pasiv si activ, toate radarele de monitorizare si aparare aeriana prin sunete si lansarea de tinte false. E adevarat, spune un ofiter al trupelor de rachete, dispozitivul nu poate domina toate mijloacele de aparare anti-racheta, dar nici nu e nevoie. E suficienta inducerea unui haos de scurta durata in activitatea lor, pentru ca racheta sa poata traversa fara probleme sectorul periculos.

„Desigur, a adaugat ofiterul intervievat, sub acoperirea anonimatului, de cotidianul Izvestia, capacitatea de calcul a sistemelor moderne de aparare aeriana este foarte mare, ele depisteaza cu rapiditate tintele false prin perdeaua de zgomote. Dar oricum au nevoie de timp, suficient pentru Islander sa-si duca la indeplinire misiunea”, a subliniat el.

Expertul militar Viaceslav Tseluiko a estimat, la randul lui, a rachetele modernizate Iskander reprezinta raspunsul adecvat la o posibila desfasurare a scutului american anti-racheta in Europa. „Radarele si rachetele de interceptare din perimetrul european de pozitionare sunt vulnerabile pentru aviatie si pentru rachetele operativ-tactice. Iata de ce, americanii vor proteja bazele lor cu sisteme Patriot, pe care le vor echipa cu dispozitive de lupta radioelectronica pentru a dobori Iskander”, a adaugat el.