Stocurile de combustibili pentru încălzire de la Amsterdam-Rotterdam-Anvers, centrul european al tranzacţiilor cu combustibili, se află, in prezent, la cel mai înalt nivel de după 2009.

In acelasi timp, rafinăriile europene sunt fie inchise, fie transformate rapid în spaţii de depozitare, pe fondul scaderii accentuata a cererii de produse petroliere si a concurentei din partea livrărilor provenite din SUA, Rusia şi Orientul Mijlociu. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, în ultimii şase ani 17 rafinării au fost închise în Europa.

Potrivit estimarilor Wood Mackenzie, în perioada mai-iulie profitul mediu pentru companiile europene de rafinare, calculat pe baza preţului ţiţeiului Brent, a fost de 1,27 de dolari pentru un baril de petrol, fata de 2,83 de dolari în perioada similară a anului trecut.

Prognozele Wood Mackenzie arată că în decembrie marja de profit va scădea până la 80 de cenţi pe baril. În aceste condiţii, marja medie de profit în regiune va fi de 40 de cenţi pe baril în 2014, mai puţin de jumătate comparativ cu profitul înregistrat anul trecut şi doar 10% din nivelul din 2012, susţine Wood Mackenzie.