Garanţia de 10 milioane de euro depusă de Grup Feroviar Român pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă nu a fost executată, pentru că beneficiarul (Ministerul Transportuirlor) nu a îndeplinit condiţiile necesare executării decât după expirarea acesteia, au declarat reprezentanţii Raiffeisen Bank International (RBI).

"Având în vedere condiţiile foarte stricte care guvernează garanţiile bancare, executarea acesteia a trebuit să fie respinsă", precizeaza reprezentanţii băncii austriece. 

Amintim ca Ministerul Transporturilor (MT) a transmis, ieri, un comunicat de presă, potrivit căruia Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie, în valoare de 10 milioane de euro, depusă de omul de afaceri Gruia Stoica pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse.

Pe data de 20 martie, MT a transmis prin EximBank solicitarea de executare a scrisorii de garanţie, însoţită de adresa oficială către Raiffeisen Austria în ceea ce priveşte executarea garanţiei.

"Executarea scrisorii nu se putea realiza decât prin EximBank, bancă la care a fost depusă scrisoarea de garanţie de către GFR. Deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse, Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie", se preciza în documentul MT.

Ulterior acestui refuz, ca urmare a primirii infirmării de la Eximbank, ministrul Transporturilor, Dan Şova a dispus Corpului de Control al ministrului Transporturilor efectuarea cercetărilor în cadrul direcţiilor implicate.