În luna iunie a acestui an, RBI a rambursat o sumă de 1,75 miliarde de euro sub formă de capital participativ pe care l-a primit de la stat, iar luni a informat că în data de 10 septembrie are de gând să răscumpere și restul de 750 milioane de euro pe care l-a primit de la investitorii privați.

Potrivit normelor Basel III, după anul 2017, capitalul participativ (care nu conferă drept de vot) nu va mai fi considerat drept capital de bază, în ideea de a se asigura că băncile au o capitalizare suficientă pentru a face față șocurilor viitoare.

"Această rambursare are loc pe fondul unei poziții solide de capital, precum și a modificării mediului de reglementare, în care capitalul participativ este recunoscut doar parțial în timpul unei perioade de tranziție, după care nu va mai fi considerat drept common equity tier 1 capital', a informat RBI, într-un comunicat de presă.

La începutul anului, RBI a strâns noi fonduri în valoare de 2,8 miliarde de euro. La finele lunii iunie, nivelul de capital common equity tier 1 al RBI se situa la 12,1%, sau 10,4%, în conformitate cu normele Basel III.

Prin rambursarea capitalului de stat, RBI se alătură altor bănci austriece, Erste Group și BAWAG PSK, care au decis să renunțe la banii contribuabililor după ce au beneficiat de o majorare de capital din partea acționarilor, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.