Rămăşiţele lui Yasser Arafat urmează să fie exhumate marţi la Ramallah în prezenţa unor judecători francezi, un gest considerat de la "profanare" la "probă necesară", magistraţii încercând, după opt ani de la moartea liderului istoric palestinian, să elucideze cauzele decesului său, relatează AFP.


Această exhumare, cu o puternică încărcătură simbolică, reflectă "întrebări extrem de sensibile" atât în rândul conducerii, cât şi al populaţiei palestiniene, subliniază o sursă diplomatică. Mister, teroria complotului, lupte pentru putere şi rivalităţi de familie se profilează în fundal. Judecători francezi însărcinaţi cu ancheta vor asista la exhumarea rămăşiţelor, îngropate într-un mausoleu din incinta Mukataa, sediul preşedinţiei Autorităţii Palestiniene, la Ramallah, în Cisiordania.

La cererea palestinienilor, la operatiune vor fi, de asemenea, prezent, experţi elveţieni şi ruşi. "Suveranitatea palestiniană garantează securitatea anchetei", a insistat sâmbătă Tawfiq Tirawi, preşedintele Comisiei palestiniene de anchetă. Operaţiunea se va desfăşura ferit, în spatele unor panouri din plastic de culoarea albastră care ascund mormântul, unde lucrările de excavaţie au început la jumătatea lui noiembrie. "Experţii vor efectua prelevări, iar totul se va termina în câteva ore", a precizat Tirawi, adăugând că la sfârşitul operaţiunii vor fi efectuate, din nou, funeralii oficiale.

"Yasser Arafat va fi reîngropat în cadrul unei ceremonii demne şi protocolare. Trebuie să îl respectăm pe cel care este (considerat) un simbol de către poporul palestinian şi de către lumea întreagă", a declarat el. Probele vor fi trimise ulterior către laboratoare din ţările care participă la operaţiune.

 "De ce acum?"

Yasser Arafat a murit la vârsta de 75 de ani, pe 11 noiembrie 2004, într-un spital militar din regiunea pariziană, unde a fost transferat cu acordul israelienilor, care l-au ţinut blocat la Mukataa timp de doi ani. Nicio informaţie medicală clară asupra cauzelor morţii sale nu au fost publicată vreodată, iar unii palestinieni acuză Israelul că l-a otrăvit, o acuzaţie pe care israelienii au negat-o mereu. Însă unii suspectează o colaborare palestiniană la acest deces, pe fondul unor lupte pentru putere. Ipoteza otrăvirii a fost relansată în iulie, odată cu difuzarea de către postul de televiziune din Qatar Al-Jazeera a unui reportaj care releva prezenţa unor cantităţi anormale de poloniu, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe bunuri personale încredinţate postului de către văduva acestuia, Suha Arafat.

În urma acestor dezvăluiri, Suha Arafat, care locuieşte în Malta şi care nu a revenit niciodată în teritoriile palestiniene după 2004, a depus o plângere pentru asasinat, în Franţa, deschizând calea exhumării. "Este o încercare dureroasă dar necesară", a declarat ea pentru AFP. "Adevărul trebuie aflat, este necesar pentru poporul nostru", a subliniat ea. "Dacă a fost o crimă, este necesar să se descopere", a adăugat ea, dezminţind că a refuzat o autopsie în 2004.

"Profanare", îi replică Nasser al-Qidwa, un nepot al defunctului şi preşedinte al Fundaţiei Yasser Arafat. "Nu va ieşi nimic bun din acest lucru, care nu va face bine palestinienilor", a declarat el pentru AFP. Al-Qidwa îşi exprimă în mod ferm, de mai mulţi ani, convingerea că Arafat a murit otrăvit de către Israel şi ridică semne de întrebare asupra "logicii acestei exhumări". Pe străzile din Ramallah, oamenii se încruntă atunci când vine vorba despre exhumarea celui considerat în continuare un simbol de majoritatea palestinienilor. "De ce acum? De ce după opt ani? Oricum, francezii ştiu adevărul", a declarat Abdallah Saleh, în vârstă de aproximativ 50 de ani. În opinia lui Yusef Khader, patronul unui magazin artizanal, "este o problemă de familie. Nu va conduce la o avansare a cauzei naţionale, iar palestinienii au alte probleme mai importante de rezolvat, apreciază el.