GlobalPost publica integral acest e-mail expediat de jihadistii gruparii Statul Islamic (IS). In mesaj, ei arata, printre altele, ca alte guverne au acceptat sa plateasca penru a obtine eliberarea ostaticilor.

Ei afirma, de asemenea, ca au propus eliberarea lui James Foley in schimbul lui Aafia Siddiqui, o pakistaneza detinuta in Statele Unite pentru o tentativa de asasinare a soldatilor americani din Afganistan, in 2008.

Rascumpararea de 100 de milioane de euro a fost confirmat de directorul GlobalPost, Philip Balboni. Foley a lucrat pentru GlobalPost pana cand a fost rapit, in noiembrie 2012, in Siria.

Anterior, Balboni a afirmat ca, atat el, cat si familia jurnalistului, s-au aflat in contact cu Statul Islamic care, potrivit spuselor sale, si-ar fi exprimat dorinta de a negocia eliberarea ziaristului.

Intervievat de CNN, Balboni a declarat ca rapitorii nu au negociat niciodata in mod concret suma ceruta, care s-a numarat printre revendicarile formulate in timp de jihadisti.

"Nu am luat nicodata in serios aceasta suma de 100 de milioane de euro", a recunoscut Balboni, precizand ca, impreuna cu familia lui Foley, a incercat sa stranga cat mai multi bani pentru a obtine eliberarea mai multor ostatici europeni.

Dar negocierile nu au progresat, iar jihadistii au pastrat tacerea pana cand familia a primit e-mailul cu avertismentul privind uciderea jurnalistului.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Mari Harf, a declarat, raspunzand presei, ca guvernul american nu face concesii teroristilor. "Nu platim rascumparari pentru a finanta terorismul", a declarat oficialul.