Intr-un comunicat de presa, S&P mentioneaza ca, "deşi acest avans al creditării a contribuit la o creştere solidă a PIB-ului şi la preţuri mai ridicate ale activelor, credem că a diminuat şi stabilitatea financiară, într-o oarecare măsură". Este a doua revizuire în scădere a calificativului Chinei de către o mare agenţia de evaluare financiară, reflectand un declin al încrederii internaţionale în capacitatea autorităţilor de la Beijing de a realiza un echilibru între menţinerea ritmului de creştere şi curăţarea sectorului său financiar.

"Retrogradarea va avea un impact relativ ridicat asupra întreprinderilor chineze deoarece calificativele corporaţiilor nu pot fi mai ridicate decât ratingul suveran", a avertizat economistul Xia Le, de la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, în Hong Kong. "Finanţarea companiilor va fi afectată", a adăugat Xia Le, mentioneaza agerpres.

În mai, Moody's Investors Service a coborât cu o treaptă ratingul de ţară al Chinei, de la "Aa 3" până la "A1", cu perspectivă stabilă, şi l-a adus la acelaşi nivel cu cel atribuit de Fitch Ratings ("A plus" cu perspectivă stabilă).  Iar Fitch a confirmat ratingul "A plus" atribuit Chinei citând evoluţiile macroeconomice solide chiar dacă a atras atenţia asupra creşterii dezechilibrelor şi vulnerabilităţilor.

Stimulentele guvernamentale au constituit principalul motor al creşterii economice a Chinei în ultimii ani. Însă creşterea economică solidă a fost însoţită de o creştere a creditului care a dus la acumularea unor datorii foarte mari, care se ridică la aproape 300% din PIB. Conforma analiştilor, economia chineză ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 6,6% anul acesta, depăşind ţinta Guvernului, de aproximativ 6,5%.