'La 13 octombrie, compania Raytheon a transmis o ofertă guvernului polonez. Oferta noastră cuprinde descrieri precise ale proiectului şi scrisori de intenţie cu destinatarii transferului de tehnologii', în principal companiile legate de PGZ, holdingul polonez de stat din industria de apărare, indică un comunicat al grupului american.

Aceste înţelegeri 'vor permite crearea unui număr important de locuri de muncă', se menţionează în comunicat. Conform unui memorandum de înţelegere semnat la începutul lunii iulie, guvernul american a dat undă verde vânzării către Polonia de baterii sol-air Patriot.

Prima livrarea ar putea avea loc în 2022 şi ar consta din două baterii, echipate cu sistemul de comandă IBCS (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) de acelaşi nivel cu cel utilizat de armata americană. Primele două baterii nu vor avea însă în dotare radare de 360 de grade, care vor fi livrate ulterior.

Polonia a anunţat în ianuarie marile linii ale programului său de achiziţii de armamente în 2017, care mai include, pe lângă sisteme de apărare antiaeriană, şi submarine, elicoptere şi, probabil, un 'număr important' de avioane de luptă F-16, în contextul consolidării flancului estic al NATO.

Experţii sunt de părere totuşi că aceste achiziţii ar putea fi amânate cu mai mulţi ani, noteaza agerpres.