Competiţia pentru apă a fost deseori menţionată ca fiind o potenţială sursă de conflict între ţările care se luptă pentru a-şi asigura această resursă limitată, scrie agerpres.

Deşi apa este fundamentală pentru dezvoltarea şi securitatea naţională şi poate duce la apariţia unor situaţii ostile, 'foarte puţine' dezacorduri au condus la un conflict, a afirmat Therese Sjomander Magnusson.

'Este un mit că apa conduce la război', a declarat duminică Sjomander Magnusson, directorul SIWI pentru managementul apelor transfrontaliere, pentru Thomson Reuters Foundation în marja unei conferinţe privind apa la nivel mondial organizată la Stockholm.

Ea a afirmat că în ultimii 50 de ani au existat peste 1.800 de acţiuni privind bazinele transfrontaliere - care includ atât conflicte, cât şi cooperări. 'Doar şapte dispute au implicat violenţă', a mai spus ea. 'În acelaşi timp, au fost semnate peste 200 de acorduri şi tratate asupra apelor transfrontaliere', a adăugat experta suedeză.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite publicat în luna martie, se estimează că la nivel mondial va exista un deficit de 40% de rezerve de apă în următorii 15 de ani din cauza urbanizării, a creşterii populaţiei şi a cererii de apă pentru producţia de alimente, energie şi industrie.