Potrivit ziarului, care citeaza un membru al Comisiei nationale pentru dezvoltare si reforma, exporturile de module fotovoltaice spre Europa vor fi limitate la 10 GW si la un pret minimal de 0,5 euro/watt. In schimb, UE ar urma sa reduca sau sa anuleze taxele vamale impuse la panourile solare made in China.

Comisia europeana, care i-a acuzat pe producatorii chinezi ca vand in pierdere, a introdus incepand cu 6 iunie o taxa de 11,8% la importurile de panouri solare si a amenintat cu o majorare de pana la 47,6%, incepand cu 6 august, daca nu se va ajunge la un acord. Conflictul comercial a atins si alte domenii, China anuntand, in replica, deschiderea unei anchete privind posibile subventii europene la exporturile de vinuri.

Tarile europene reprezinta aproximativ jumatate din exporturile chineze in domeniul solar. Ele importa anual din China panouri solare si celule fotovoltaice in valoare totala de 21 de miliarde de euro, in special de la producatori precum Trina Solar, Yingli Green Energy si Suntech Power Holdings.