Se fac, de regula, doua mari greseli cand este vorba de interpretarea notiunii de terorism, greseli care conduc la decizi politice distructive, sustine Paul Pillar intr-un articol publicat in The National Interest. In primul rand, oamenii nu se gandesc ca, de fapt, terorismul este o tactica, ei privindu-l ca "un grup de oameni rai" si cred ca daca vor fi distrusi, problema va fi rezolvata.

In al doilea rand, estimeaza autorul articolului, terorismul international este deseori asociat cu grupari precum Al-Qaeda, Stat Islamic (SI). Dar SI este, in prezent, cel mai cunoscut "brand" in lumea radicala sunnita si care este folosit de acele forte radicale care lupta pentru putere. Are o astfel de expansiune granite?, se intreaba Pillar.

Astazi, este vorba de Afganistan si Libia, dar maine atentia s-ar putea mutea spre Somalia sau alta tara din orice parte a lumii, unde poate aparea un nume rasunator. In acelasi timp, cei care se declara membri SI in Afganistan, spre exemplu, sunt, in realitate, aripa radicala a miscarii talibane, grupare preocupata, la randul ei, de impartirea puterii.

Dorinta de a combate terorismul cat mai rapid, fara a tine insa cont de toate aspectele lui, va face din razboiul impotriva SI sau a altor organizatii similare unul fara sfarsit, practic, considera expertul american.