Cine nu-si aminteste de lunga coloana de 3000 de camioane albe blocata, in aceasta vara, la frontiera ucraineana si destinata sa duca ajutor umanitar populatiei proruse. A fost o demonstratie mediatica deosebita a propagandei ruse, o minciuna frumos imbracata si oferita publicului larg. Pentru ca, in realitate, era un convoi militar.

O poveste preluata, sustinuta si larg mediatizata de mijloacele ruse de informare in masa. Nici un ziar, nici o televiziune sau agentie de presa nu a ratat informatia sub forma care trebuia sa arata "fara umana a Kremlinului".

Noile amendamente votate de parlamentul rus la legislatia privind mass-media a limitat la 20% participatia strainilor in capitalul unei societati media.

O dispozitie aparent inofensiva, daca ea nu ar viza toate mijloacele de informare in masa, inclusiv cele online. O dispozitie care, in logica fireasca a lucrurilor, ridica semne de intrebare in legatura cu soarta publicatiilor independente care, pana in prezent, au putut avea drept coproprietar un actionar strain cu o cota de maxim 50%.

Este vazul atat a cotidinului de afaceri Vedomosti, cat si a publicatiei Mosocow Times, dar si a revistelor sub licenta Esquire sau GQ, a canalelor de televiziune Disney, Eurosport sau CNN. De altfel, CNN a anuntat deja ca se va retrage de pe piata rusa pana la sfarsitul acestui an.

Pe de alta parte, in februarie acelasi parlament rus a votat alta lege care autorizeaza un procuror sa blocheze fara hotarare judecatoreasca accesul la site-urile de internet. Asa au fost blocate blogurile opozantului Aleksei Navalnyi sau ale lui Gary Kasparov. In caz de razboi, Rusia intentioneaza, de asemenea, decuplarea tarii de la reteaua mondiala de internet.

De partea cealalta a "baricadei", in Ucraina, parlamentul de la Kiev a decis sa interzica, tot fara un mandat special, media locale sau internationala in caz de "amenitare la adresa securitatii nationale".

"Actul normativ aprobat de deputatii de la Kiev confera autoritatilor statului puterea de a impune cea mai larga cenzura posibile, fara a impune criterii stricte si fara nici o atentionare sau avertisment", a comentat organizatia Reporters Sans Frontiers, citata de RFI.