"Inceput cu actiunile iraniene in intregul Orientul Mijlociu si cu strategia chineza a din anii '90, razboiul hibrid este, in prezent, realizat de Rusia, intr-o forma dintre cele mai brutale, in estul Ucrainei", se arata in documentul citat de The Washington Free Beacon. Potrivit publicatiei, raportul este datat 26 septembrie.

Autorii studiului recomanda ca strategia militara a SUA si a aliatilor lor sa prevada noi mijloace de lupta, "non cinetice". Aceste instrumente trebuie sa includa actiuni secrete si disimulate ale fortelor speciale in combinatie cu metode politice, de spionaj, deplomatice si financiare, pentru a combate activitatile unor state precum Rusia, China si Iran, dar si ale unor grupari teroriste, cum ar fi Statul Islamic, explica documentul.

Semnatarii raportului sunt de parere ca guvernul american nu dispune de o ampla strategie de lupta cu astfel de razboaie netraditionale, ceea ce blocheaza o reactie din partea SUA/NATO la agresiunea rusa din Ucraina.

Documentul subliniaza, in context, ca amenintarea din partea Rusiei este cu mult mai importanta decat cea reprezentata de islamistii din Irak si Siria.

Se arata, de asemenea, ca in sud-estul Ucrainei, Rusia folosieste forte cu destinatie speciala, agenti secreti, provocatori politici si asasini transnationali. Scopul "razboiului secret" angajat de Rusiei vizeaza "instaurarea haosului si distrugerea ordinii publice, pentru a determina o reactie exagerata a structurilor ucrainene de aparare, fapt care ar scoate, dupa cum spera Moscova, guvernul de la Kiev in afara legii", concluzioneaza autorii raportului.