Surse anonime din cadrul Ministerului ucrainean al apararii au declarat agentiei ca „un grup radical intentioneaza sa preia controlul total asupra Peninsulei. Operatiunea a fost programata pentru dimineata zilei de 2 martie. Anterior, presedintele in exercitiu al Ucrainei, Aleksandr Turchinov, a declarat ca militarii rusi sunt „direct implicati” in incitarea starii de tensiune din Crimeea si a cerut Consiliului de Securitat al ONU sa „adopte masuri in cazul unei incalcari a suveranitatii Ucrainei”.

In acest context, premierul Crimeii, Sergei Aksenov, a anuntat ca a decis sa treaca temporar in subordinea cabinetului sau toate unitatile institutiilor de forta, respectiv cele ale Ministerului de interne, ale celui pentru situatii de urgenta, marinei militare, ale flotei. „Toti comandantii vor indeplini numai ordinele si dispozitiile mele. Cei care nu sunt de acord cu aceasta masura, sunt invitati sa plece”, a precizat Aksenov intr-un comunicat. In plus, el a cerut ajutorul Rusiei pentru asigurarea pacii pe teritoriul Crimeii.

Pe acest fundal, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat ca, in cazul unei interventii militare a Rusiei in Crimeea, isi va anula participarea la summitul G8, reuniune care ar urma sa se desfasoara la Soci, in zilele de 4 si 5 iunie. In acelasi timp, seful administratiei americane a subliniat ca orice eventuala incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei va destabiliza si mai mult situatia din zona si ca „o eventuala interventie militara” va avea consecinte.