"Alaturi de componenta financiara a procesului, unde eu nu sunt parte, am salutat, desigur, decizia Curtii care inseamna, in esenta, ca dosarul IUKOS a fost un fals de la inceput pana la final", a spus Hodorkovski, intr-un interviu acordat cotidianului RBK Daily.

"Este de la sine inteles ca nu poate fi vorba plata benevola a despagubirilor. Va fi alt proces lung si chinuitor legat de active", a estimat fostul patron IUKOS, eliberat in decembrie dupa aproape 10 ani de detentie si care traieste, in prezent, in Elvetia impreuna cu familia.

Hodorkovski nu stie daca fostii actionari IUKOS si-au construit o strategie de identificare si sechestrare a activelor detinute de Rusia in strainatate. "Nu mi-am dorit sa particip la un astfel de proces. De aceea, pentru un raspuns la aceasta intrebare trebuie sa va adresati omului de afaceri Leonid Nevzlin".

In acelasi timp, Hodorkovski avertizeaza: hotararea Curtii de la Haga ar putea deveni baza pentru alt demers in justiei impotrivia societatilor de stat Rosneft si Gazprom. RBK Daily aminteste, in context, ca Rosneft a intrat in posesia celui mai important activ al IUKOS, grupul Iuganeftegaz, in timp ce Gazprom s-a ales cu Sibneft, aflata in vizorul IUKOS spre preluarea in momentul declansarii urmarii penale.

"Esential este ca in hotararea Curtii de arbitraj este numita concret nu doar Federatia Rusa, dar si marii beneficiari ai dezmembrarii IUKOS. Este, in primul rand, Rosneft, si, in al doilea rand, Gazprom. Avocatii spun ca acest lucru deschide mari sanse pentru proceduri juridice si executorii impotriva acestor structuri. Ma gandesc ca Igor Secin, seful Rosneft, trebuie sa se astepte la mult mai multe probleme decat si-a imaginat vreodata".