Grupul de Investigatii Politice (GIP) publica documente care arata ca RCS & RDS a platit nu doar echipele din Liga I, ci si pe Dumitru Dragomir. Începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finantata cu 1,7 milioane euro de catre RCS & RDS. Este vorba despre Crystal Palace Ballrooms, un complex luxos de sali de evenimente aflat în imediata apropiere a Palatului Parlamentului si a Pietei Unirii din Bucuresti, pe Calea Rahovei nr. 198A. Complexul se afla în proprietatea SC BODU SRL, firma detinuta în totalitate de Dumitru Dragomir.

 

În 15 august 2009, SC BODU SRL a încheiat un contract de asociere în participatiune cu RCS & RDS. Conform acestui contract, firma lui Dragomir a încasat de la RCS & RDS suma de 1.700.000 de euro în schimbul unor servicii si drepturi derizorii.

Prin acest contract, RCS & RDS a platit 1,7 milioane de euro pentru a-si face publicitate la nuntile si botezurile ce urmau sa se desfasoare într-un imobil detinut de firma lui Dumitru Dragomir. La data semnarii contractului imobilul era neamenajat astfel încât  RCS & RDS s-a oferit sa-l amenajeze pe banii sai.

Conform contractului semnat de cele doua parti, RCS & RDS se obliga:

- Sa finanteze cu suma de 1,7 milioane euro afacerea lui Dumitru Dragomir (art. 4.1.1 din Contract);

- Sa nu intervina în nici un fel în activitatea firmei lui Dumitru Dragomir (art. 4.1.2 din Contract);

- Sa nu emita nici o pretentie de restituire a sumei platite (art. 4.1.3 din Contract).

 

Obligatiile firmei lui Dumitru Dragomir sunt:

- Sa foloseasca banii primiti de la RCS & RDS pentru modificarea si reamenajarea unui imobil aflat în proprietatea  BODU SRL, în sensul transformarii acestuia într-o unitate de alimentatie publica (Crystal Palace Ballrooms) "având ca destinatie principala organizarea de evenimente (nunti, botezuri, zile de nastere/onomastice, festivitati particulare sau corporate etc." (art. 1.2.2 si art. 4.2.1 din Contract).
Conform contractului însa, RCS & RDS accepta sa plateasca cei 1,7 milioane euro fara a avea vreun drept asupra imobilului si amenajarilor realizate, firma lui Dumitru Dragomir având "drept exclusiv si absolut de proprietate" (art. 2.7);

- Sa permita promovarea RCS & RDS atât în perioada "realizarii modificarilor imobilului" (adica în perioada de santier), cât si "în cadrul evenimentelor organizate" (adica nunti, botezuri, zile de nastere etc.) (art. 4.2.6);

- Sa plateasca timp de trei ani RCS & RDS 5% din profitul net obtinut din exploatarea imobilului amenajat. Conform contractului însa, RCS & RDS se obliga sa plateasca cei 1,7 milioane euro fara a pune nici o conditie legata de realizarea de catre  BODU SRL a vreunei cifre de afaceri (art. 2.7). În cazul în care afacerea cu nunti si botezuri înregistreaza pierderi, RCS & RDS nu are nici o pretentie în schimbul banilor oferiti lui Dumitru Dragomir. De altfel, în 2010 si 2011, primii doi ani de functionare a complexului Crystal Palace Ballrooms,  BODU SRL a înregistrat pierderi. Bilantul pentru anul 2012 nu a fost depus la Registrul Comertului.

- Sa puna o data pe an imobilul la dispozitia RCS & RDS si sa le permita organizarea de evenimente în "cele mai avantajoase conditii comerciale" (art. 4.2.5).

 

Singurul partener pentru care contractul prevede termene clare este RCS & RDS care trebuie sa puna la dispozitia firmei lui Dumitru Dragomir cei 1,7 milioane de euro în patru transe: 800.000 de euro pâna la 1 septembrie 2009, 400.000 de euro pâna la 1 noiembrie 2009, 200.000 euro pâna la 15 februarie 2010 si restul de 300.000 de euro pâna la 15 mai 2010. Firma lui Dumitru Dragomir nu are termene clare de respectat în acest contract.

 

În contract exista o prevedere expresa referitoare la posibilitatea încheierii de acte aditionale prin care cuantumul contributiei RCS & RDS sa poata fi modificat.

 

Fotbalul este o afacere privata, dar ar fi interesant de aflat:

1. Daca cluburile de fotbal din Liga I, care se plâng ca nu au suficienti bani si ca nu sunt sustinute de stat, au fost informate despre afacerea personala a lui Dumitru Dragomir cu RCS & RDS.

2. Daca suma de 1,7 milioane de euro a fost majorata prin intermediul unor acte aditionale la contract.

3. Daca declaratia lui Dumitru Dragomir din 2010, de la lansarea Crystal Palace Ballrooms, conform careia "ce-am facut eu aici e unicat în Europa" se refera la faptul ca este singurul sef de asociatie a cluburilor de fotbal din Europa care a primit bani de la firma careia i-a acordat drepturile de televizare.

GIP publica:

1. Contractul de asociere în participatiune încheiat între SC RCS & RDS SA si SC BODU SRL

2. Datele de la Registrul Comertului referitoare la SC BODU SRL