Mai mulţi lideri separatişti şi-au declarat determinarea să lupte, după o "retragere tactică", afirmând că apărarea oraşului Doneţk, capitala bazinului minier Donbas, va reprezenta un punct de cotitură în conflictul cu forţele Kievului.

Oraşul era calm luni dimineaţă şi nu se observau pregătiri militare sau o prezenţă crescută a persoanelor înarmate pe străzile din centru, unde se aflau puţini oameni. Transportul în comun funcţiona normal, în timp ce numeroase magazine şi restaurante erau închise, iar bancomatele nu funcţionau şi în unele cartiere era oprită furnizarea de apă caldă.

Lupte au fost însă semnalate de rebeli la Saur Mogila, o zonă strategică din apropiere de Doneţk, unde rebelii au desfăşurat un batalion de voluntari "Azov". Incidentul nu a fost confirmat de autorităţile ucrainene.

 Potenţialul militar al rebelilor, al căror număr s-ar ridica în total la câteva mii de combatanţi în regiunile Doneţk şi Lugansk şi, potrivit Kievului, ar fi susţinuţi de voluntari recrutaţi în Rusia, este dificil de estimat. Coloane ale unor maşini care transportau sute de persoane au fost observate intrând în Doneţk în cursul weekendului, precum şi blindate şi camione echipate cu tunuri antiaeriene.

Apărarea unui oraş atât de mare precum Doneţk nu este un lucru uşor, iar rebelii au ridicat puncte de control consolidate pe principalele artere. Jurnaliştii AFP venind din partea de nord au reuşit însă să intre cu maşina duminică în oraş fără să fie controlaţi.